Έμπολα: Τι αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ στη Σύνοδο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε σήμερα να καταβάλει αυξημένες προσπάθειες για την εξάλειψη της επιδημίας του ιού Έμπολα στις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, προσφέροντας «εγγυήσεις» για την απομάκρυνση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσβάλλεται από την ασθένεια.
Παράλληλα, θα προσφέρει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.
Η επιδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.500 ανθρώπων και πλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «εξακολουθεί να εξαπλώνεται με εκπληκτικό τρόπο» στις τρεις αυτές χώρες, προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
Μεταξύ των κρουσμάτων είναι και περισσότερα από 420 μέλη του ιατρικού προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσοκόμοι, σύμφωνα με έναν απολογισμό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια. «Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό είναι εκτεθειμένο το ιατρικό προσωπικό, εξ ου και η σημασία να διασφαλίζεται η απομάκρυνσή του στην περίπτωση μόλυνσης», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεραπεία των ασθενών ζητούν εδώ και καιρό να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα απομάκρυνσης στην περίπτωση που εθελοντές τους προσβληθούν από τον ιό Έμπολα.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύτηκαν «να διασφαλίσουν την επαρκή φροντίδα» των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου «να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται (...) στη χώρα» όπου εργάζονται, ή να μπορούν «να απομακρυνθούν» με ειδικά διαμορφωμένα εμπορικά αεροσκάφη ή με αεροσκάφη που θα προσφέρουν τα κράτη μέλη.
Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συντονιστούν από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.
Στο μεταξύ η ΕΕ αναμένεται να διορίσει ως το τέλος της εβδομάδας έναν ευρωπαίο συντονιστή για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα ανακοινώσουν το όνομα του προσώπου που επιλέχθηκε για τη θέση του συντονιστή, ο οποίος θα έχει τη βάση του στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχόλια