Παρέμβαση του Υφ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον ΕΟΠΥΥ

κωνσταντινόπουλος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 26/08/2014


Προς : Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτριο Α. Κοντό
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, κ. Παπασταματάκη Γεώργιο


ΘΕΜΑ : Aνισότητα κατανομής των πιστώσεων του εοπυυ για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην Αρκαδία
Η κατανομή των δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις στην ομάδα Β2 της υπουργικής απόφασης, (ιατροί κατά πράξη και περίπτωση με ειδικότητα καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογίας, γυναικολογίας, φυσιατρικής), στην Αρκαδία δεν έγινε με βάση την αναλογία του πληθυσμού, αλλά με βάση τις περσινές απαιτήσεις των παροχών, οι οποίες όμως είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με αυτές που πρέπει, αναλόγως του πληθυσμού. Αναλογία πληθυσμού Αρκαδίας 0,8% του συνόλου, (86.685 κάτοικοι\10.815.197 πληθυσμός Ελλάδος). Αναλογία δαπανών στην αναφερομένη κατηγορία 0,4% (74.017 ευρώ \18.000.000 ευρώ =0,4%).

Οι απαιτήσεις, από την Αρκαδία προς τον ΕΟΠΥΥ το 2013, στην συγκεκριμένη κατηγορία ήταν μειωμένες, διότι υπήρχε μόνο ένας ιδιώτης πάροχος και μάλιστα όχι στην Τρίπολη ,αλλά στο Άστρος. Τώρα όμως προστέθηκαν άλλοι 4 πάροχοι στην Τρίπολη, ένας νευρολόγος και 3 καρδιολόγοι, οι οποίοι πέρυσι ήταν στα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ, πρώην ΙΚΑ, (Τώρα αυτοί οι ιατροί έχουν φύγει από τα ιατρεία του ΙΚΑ), και επομένως δεν είχαν απαιτήσεις δαπανών από το ΕΟΠΠΥ, αφού εξυπηρετούσαν τους ασθενείς της περιοχής, στα ιατρεία του ΙΚΑ. 
Αυτό είναι κατάφωρη αδικία για τους ιατρούς, αλλά κυρίως για τους ασθενείς της Αρκαδίας, οι οποίοι στερούνται τις δωρεάν παροχές στις συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες τους αναλογούν, προς όφελος ασθενών από άλλους νομούς. Επιπλέον, οι ασθενείς της περιοχής δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δομές του ΠΕΔΥ, επειδή δεν υπάρχουν σε αυτές ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων. 

Ως εκ τούτου οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικά για τις εξετάσεις τους στις συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες.Είναι σαφές, πως πρέπει να διορθωθεί άμεσα αυτή η δυσαναλογία, και να κατανεμηθούν οι πιστώσεις με βάση την αναλογία του πληθυσμού, λόγω των ειδικών συνθηκών που αναφέρονται παραπάνω δηλ. την αύξηση των ιδιωτών παρόχων, (που ήταν πέρυσι στα ιατρεία του ΙΚΑ).

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σχόλια