Μελέτη του ΕΟΠΥΥ: Ποιες περιοχές είναι "γυμνές" από ιατρική φροντίδα και σε ποιες περισσεύουν οι επισκέψεις


Μελέτη του ΕΟΠΥΥ: Ποιες περιοχές είναι "γυμνές" από ιατρική φροντίδα και σε ποιες περισσεύουν οι επισκέψεις
Η ανεπαρκής οργάνωση και η σωρεία παραβλέψεων στο σύστημα κατανομής των γιατρών και των αντίστοιχων ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες σε κάθε περιοχή, έρχεται ως "κερασάκι στην τούρτα" των ελλείψεων που μαστίζουν ούτως ή άλλως τον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα.
Δείτε μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αποτελέσματα που έφερε στο φως έρευνα του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις ανάγκες, τις ελλείψεις και την... υπερπροσφορά ειδικοτήτων σε κάθε περιοχή της χώρας:
-Άργος: Δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (μονάδες ΕΟΠΥΥ, πρώην ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας). Οι ανάγκες των 44.458 κατοίκων εκτιμώνται σε περίπου 200.000 επισκέψεις από τις οποίες οι 53.950 αφορούν σε παθολόγους και γιατρούς.
-Ιωάννινα: Μόνο 1 στους 20 πολίτες εξυπηρετούνται από τις μονάδες ΠΕΔΥ ή τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. "Εκκρεμούν" 94.935 επισκέψεις, οι οποίες δεν θα γίνουν, δηλαδή οι ασθενείς ή αυτοθεραπευτούν (!) ή θα κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.
-Αγρίνιο: Μπορεί να υπάρχει έλλειψη παθολόγων και γενικών γιατρών (οι ανάγκες ανέρχονται στις 127.264 επισκέψεις και καλύπτονται μόλις οι 17.280) αλλά υπάρχει υπερπροσφορά γενικών χειρουργών, αφού "περισσεύουν" 5.826 επισκέψεις.
-Χαλκιδική: Υπάρχουν 99.587 "περιττές" επισκέψεις σε παθολόγους και άλλες 276.832 σε παιδιάτρους!
-"Πρωταθλητές" στις επισκέψεις είναι οι παθολόγοι αφού απορροφούν το 26,4% επί του συνόλου των επισκέψεων των ασφαλισμένων προς όλες τις ειδικότητες γιατρών. Ακολουθούν οι ορθοπεδικοί με 11,4% και οι καρδιολόγοι με 10,2%.

-Σε μερικούς δήμους (Παπάγου, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης κ.α.) δεν υπάρχει ούτε για... δείγμα γιατρός σε δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αντίθετα στο Μαρούσι "περισσεύουν" 2.822 επισκέψεις σε δερματολόγους, 8.544 σε οφθαλμίατρους και 4.157 σε παιδίατρους.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΟΠΥΥ η οποία έγινε μετά από σχετική εντολή του προέδρου του, κ. Δ. Κοντού, προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανάγκες σε ιατρικές επισκέψεις σε κλινικές ειδικότητες για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
DSTGHRYF
Πίνακας: Πηγή: εφημερίδα "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου