Αν θέλουν έλεγχο, ας ξεκινήσουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ


Αν πράγματι στην κυβέρνηση ενδιαφέρονται τόσο για τη νομιμότητα των προσλήψεων ας ξεκινήσουν από τα ρετιρέ: το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκεί επί σειρά ετών γινόταν το έλα να δεις με τις μετατροπές συμβάσεων και τις μετατάξεις στο Δημόσιο από το παράθυρο με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ…


Η πιο καραμπινάτη περίπτωση έγινε το 2005 επί υπουργίας Νικ. Κακλαμάνη. Αφορούσε τη μονιμοποίηση από το παράθυρο 150 υπαλλήλων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)! Για την ακρίβεια ήταν 133 διοικητικοί, έξι γιατροί, τέσσερις βιολόγοι, μία οικονομολόγος-κοινωνιολόγος, ένας κτηνίατρος, δύο κλητήρες και μία ψυχολόγος.



Όλοι τους προσλήφθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο από την 1η Μαρτίου έως και τις 26 Μαΐου του 2005 με σύμβαση ορισμένου χρόνου (από έναν έως και μερικούς μήνες). Στις 27 Μαΐου 2005, λοιπόν, η σύμβασή τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι, που προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου μία μόλις ημέρα πριν η σύμβασή τους μετατραπεί σε αορίστου χρόνου! 

Μάλιστα, ανάμεσα στους μονιμοποιηθέντες, περιλαμβάνονταν και λίγοι υπάλληλοι, που είχαν προσληφθεί επίσης από το παράθυρο επί ΠΑΣΟΚ! Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο… Να θυμίσουμε δε, ότι εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αφήσει στα κρύα του λουτρού δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους, στους οποίους προεκλογικώς είχε υποσχεθεί να τους μονιμοποιήσει. 



Την υπόθεση είχα αποκαλύψει με ρεπορτάζ μου το Δεκέμβριο του 2005 στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ. Υπήρξε παρέμβαση της Δικαιοσύνης και εξ όσων γνωρίζω η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει. Έχουν αθωωθεί όλα τα μέλη του τότε Δ.Σ. ενώ απ' όσα έχω πληροφορηθεί συνεχίζεται η δίωξη για τον τότε πρόεδρο, καθηγητή κ. Άγγελο Χατζάκη.



Για την ιστορία να αναφέρω ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε δηλώσει τότε ότι οι προσλήψεις έγιναν για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη πανδημία της γρίπης – η οποία δεν ήρθε ποτέ, αλλά οι υπάλληλοι μας έμειναν αμανάτι. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν είχαν καν πτυχία πανεπιστημίου. Απόφοιτοι λυκείου και ΤΕΙ ήταν οι ημέτεροι...



Τα ίδια βέβαια γινόταν και παλαιότερα. Την περίοδο 1996-2000, που αρμόδιος για το κέντρο ήταν ο τότε υφυπουργός Υγείας Θόδωρος Κοτσώνης, είχαν διοριστεί από το «παράθυρο» 38 διοικητικοί υπάλληλοι. 



Όλοι τους προέρχονταν από την Κορινθία, την εκλογική περιφέρεια του κ. Κοτσώνη! Πολλοί απ’ αυτούς αμέσως, μετά το 2000 και την αποχώρηση του κ. Κοτσώνη, μετατάχθηκαν σε νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες της Κορινθίας… 



Τέτοιου είδους προσλήψεις φέρονται να έχουν γίνει και από άλλους υφυπουργούς και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια «φάμπρικα» φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και επί ΝΔ, θεωρώντας ότι δεν θα αποκαλυφθούν, εφόσον τα ίδια γίνονταν και επί ΠΑΣΟΚ!



Την υπόθεση του 2005 γνωρίζει καλά και από πρώτο χέρι ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος. Μετά το δημοσίευμά μου, μαζί με άλλους 8 συναδέλφους του (Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Σκουλάκη, Ε. Νασιώκα, Μ. Καρχιμάκη, Γρ. Νιώτη. Μ. Φραγκιουδάκη, Ν. Σλαγιάννη και Κ. Σπηλιόπουλο) είχε καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Εσωτερικών.



Όπως ανέφεραν στην ερώτηση, «πριν από 2 μήνες εμφανίστηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεκάδες συμβασιούχοι γιατροί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, που οι περισσότεροι περιέργως «αποσπάστηκαν» ή διατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Κατά τον προγραμματισμό των αδειών για τα Χριστούγεννα, οι συμβασιούχοι αυτοί, αν και βρίσκονταν μόνο 2 μήνες στο κέντρο, εμφανίστηκαν να δικαιούνται πάνω από 2 ημέρες άδεια, ισχυριζόμενοι ότι έχουν υπογράψει σύμβαση από το Μάιο, χωρίς όμως να δικαιολογήσουν την απουσία τους για το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου 2005». 
Καλά καταλάβατε. Πρόκειται για τους 150 συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν μονιμοποιηθεί από το παράθυρο το Μάιο. Προφανώς, επειδή δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας για να απασχοληθούν, τους είχαν στείλει σπίτι τους μέχρι να τους ειδοποιήσουν… Αίφνης όμως τα Χριστούγεννα εμφανίστηκαν να δικαιούνται μεγαλύτερη άδεια…



Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Έχει και συνέχεια και μάλιστα διακομματική. Αύριο θα σας παρουσιάσω, τι έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Τώρα που το βλέπω, τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μόνο όσον αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν κοινή πολιτική στην Υγεία! Τυχαίο; Δεν νομίζω...

2 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι το εξής:ανεξάρτητα αν χρειάζονταν γιατροί στο ΚΕΛΠΝΟ ποιοι γιατροί πήγαιναν.Το 90% είχαν καθηγητικές σχέσεις παντός τύπου από οικογενειακές μέχρι..γιατί οι θέσεις νοσοκομείων ήταν πολύ κουραστικές λοιμωξιολογίας και τις απέφευγαν.Πάντως αφού ψάξουμε και τα δικά μας,να ξέρετε ότι από την Ελλάδα έχουν μπει με μέσο και στο κεντρικό CDC Ευρώπης με μισθούς 10.000 ευρώ και καλύτερες προοπτικές.Είναι τυχαίο ότι ο ΓΑΠ πέρασε και από Σουηδία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσεις μιλάτε για τους 150 πριν τόσα χρόνια. Με τους 170 νοσηλευτές που δουλεύουν σαν σκλάβοι στις ΜΕΘ χωρίς να πληρώνονται καν τις βάρδιες και υπερωρίες τους τι θα γίνει? Τάξανε λαγούς με πετραχείλια, τα παιδιά δουλέψαν σαν σκυλιά και τώρα ούτε μια απλή ενημέρωση δεν έχουν λάβει. κάντε κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή