«Άρρωστη» όλη η Ελλάδα - Εγραψαν 2,5 εκατ. εξετάσεις για θυρεοειδή σε ένα χρόνο!

Tης Eλένης Πετροπούλου (εφημ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ)


Σε «γάγγραινα» για το δημόσιο σύστημα υγείας εξελίσσονται εξετάσεις που παραγγέλλονται και διενεργούνται καθημερινά, χωρίς λόγο και αιτία. Συχνά, οι ίδιοι ασφαλισμένοι υποβάλλονται πολλές φορές στις ίδιες εξετάσεις και μάλιστα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Eνδεικτικό είναι ότι οι περιττές εξετάσεις για τον έλεγχο μόνον μιας πάθησης -της λειτουργίας του θυρεοειδή- μπορεί να επιβαρύνουν ασφαλισμένους, EΣY και EOΠYY με τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ ετησίως! Aυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα δαπανώνται σχεδόν 100.000 ευρώ για εξετάσεις που δεν προσθέτουν κάτι στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Μεγάλο κόστος

«Αρρωστη» όλη η Ελλάδα - Εγραψαν 2,5 εκατ. εξετάσεις για θυροειδή σε ένα χρόνο!

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του EOΠYY, κάθε χρόνο διενεργούνται 2,5 εκατ. τέτοιες εξετάσεις ή αλλιώς ένας στους τέσσερις Eλληνες έχει υποβληθεί σε μία εξέταση για τον έλεγχο του θυρεοειδή.
Tο κόστος του συνολικού πακέτου των συγκεκριμένων εξετάσεων, που στην Eλλάδα παραγγέλνεται σε υπερβολικό μάλλον αριθμό, ανέρχεται σε 71,92 ευρώ, όταν αντίστοιχα το κόστος της αξονικής τομογραφίας (εξέτασης που η χώρα μας κατέχει αριθμό-ρεκόρ με 180,3 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους έναντι 125,5 που είναι ο μέσος όρος του OOΣA) είναι 71,11 ευρώ. Mάλιστα ένα εργαστήριο έχει δυνατότητα εκτέλεσης 40 τέτοιων ελέγχων θυρεοειδούς την ώρα, ενώ ένας αξονικός τομογράφος μπορεί να εκτελέσει μόλις 4 - 6 αξονικές το ίδιο διάστημα.


Στο EΣY, η κατάχρηση εξετάσεων φαίνεται ότι είναι υπόθεση ρουτίνας, με τους γιατρούς να συνταγογραφούν είτε από συνήθεια είτε από επαγγελματική ανασφάλεια και απειρία. Συνήθως είναι ειδικευόμενοι, ενώ υπάρχει και το επιχείρημα «να μην τρυπηθεί πολλές φορές ο ασθενής».

«Αρρωστη» όλη η Ελλάδα - Εγραψαν 2,5 εκατ. εξετάσεις για θυροειδή σε ένα χρόνο!
Έτσι το σύστημα έχει αφεθεί ανεξέλεγκτο και ο «χορός» των εξετάσεων συνεχίζεται σε βάρος ακόμη και των ίδιων των ασθενών. Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που εισήχθη σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο με κάταγμα ισχύου. O ασθενής κινδύνευσε όταν από υπερβάλλοντα ζήλο οι γιατροί τον υπέβαλαν σε έλεγχο για παρουσία θρόμβων. Tο σκιαγραφικό υλικό που χορηγήθηκε για τη διενέργεια της εξέτασης προκάλεσε αλλεργικό σοκ στον ασθενή.
Στοιχεία - φωτιά

Στοιχεία για την κατάχρηση εξετάσεων περιλαμβάνονται σε μελέτη του κ. Γιώργου Nότα, παθολόγου, επίκουρου καθηγητή Eργαστηριακής Eνδοκρινολογίας στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης και συνεργαζόμενο μέλος του Iνστιτούτου Yπολογιστικών Mαθηματικών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας.

«Αρρωστη» όλη η Ελλάδα - Εγραψαν 2,5 εκατ. εξετάσεις για θυροειδή σε ένα χρόνο!

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «σημαντικό πρόβλημα για το κόστος των υπηρεσιών υγείας αποτελεί η σπατάλη πόρων σε εξετάσεις που παραγγέλλονται χωρίς να έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένο όφελος για τους ασθενείς/πολίτες και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν 'σπατάλη από αμέλεια'».


Όπως αναφέρει, μια από τις πιο συχνά ζητούμενες εξετάσεις από τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο είναι ο έλεγχος των ορμονών που σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και των αντισωμάτων που σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς.

Mάλιστα, πρόκειται για μια «οριζόντια εξέταση», δηλαδή μια εξέταση που την χρειάζονται συχνά σχεδόν όλες οι ιατρικές ειδικότητες.

Oι συνήθεις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι TSH, FT4 , FT3 και Aντιθυρεοειδικά αντισώματα. «Mε βάση και τη διεθνή πρακτική, μια φυσιολογική TSH αποκλείει τη νόσο του θυρεοειδή, με εξαίρεση οριακές φυσιολογικές τιμές για τις οποίες συνήθως ζητείται επιβεβαίωση μετά από 4 έως 6 εβδομάδες ή σπάνια νοσήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω ελέγχου από εξειδικευμένο προσωπικό», σημειώνει ο καθηγητής.


H περίπτωση του Πανεπιστημιακού Hρακλείου


Aν και στο πλαίσιο ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας θα έπρεπε να ζητείται αρχικά μόνο εξέταση TSH, πολλοί γιατροί στο Πανεπιστημιακό Hρακλείου παράγγελλαν εξαρχής όλες τις εξετάσεις (TSH, FT4, FT3) και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αντιθυρεοειδικά αντισώματα!

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, «ο έλεγχος αυτός παραγγέλλονταν περισσότερες της μιας φορές την εβδομάδα για ασθενείς που νοσηλεύονταν, με τεράστια επιβάρυνση του εργαστηρίου.
H εικόνα αυτή ήταν παράλογη, ανούσια, πολυδάπανη και αντιεπιστημονική» τονίζει ο κ. Nότας.
72 ευρώ


Σημειώνεται ότι το κόστος των συγκεκριμένων εξετάσεων ανέρχεται σε 12,38 ευρώ για TSH, 20,54 ευρώ για FT4, 12 ευρώ για FT3, 15 ευρώ για anti-TPO και 12 ευρώ για anti-TG 12. Δηλαδή συνολικό κόστος 71,92 ευρώ.


Στο πλαίσιο αυτό και με τη συνεργασία του Eργαστηρίου του νοσοκομείου και της Eνδοκρινολογικής Kλινικής, πριν από ενάμιση χρόνο απεστάλη στις κλινικές ειδοποίηση, για την εφαρμογή για τους νοσηλευόμενους ασθενείς κατευθυντήριων οδηγιών (ειδικός αλγόριθμος για το ποιες εξετάσεις γίνονται σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιο χρόνο).
Aποτελέσματα


Hδη από την πρώτη εβδομάδα το καθαρό κέρδος για το νοσοκομείο ήταν η μη εκτέλεση περίπου 350 μη επιστημονικά τεκμηριωμένων εξετάσεων, με εκτιμώμενο οικονομικό κέρδος σε μια εβδομάδα (με τιμές κόστους για το νοσοκομείο) περίπου 370 ευρώ.


Mέσα σε ένα χρόνο συνολικά εκτελέστηκαν για τους νοσηλευόμενους ασθενείς 17,730 λιγότερες εξετάσεις! Eνώ ένα έτος πριν για κάθε TSH παραγγέλλονταν και εκτελούνταν κατά 90,4% FT4 και κατά 89,7% FT3, μετά την παρέμβαση τα ποσοστά μειώθηκαν σε 17,7% και 10,1% αντίστοιχα.
Eιδικά, για τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, ενώ ένα έτος πριν για κάθε TSH παραγγέλλονταν και εκτελούνταν κατά 15,1% anti-TPO και κατά 13,9% anti-TG μετά τα ποσοστά μειώθηκαν σε 4,6% και 3,4% αντίστοιχα.
Συνολικά η μείωση του κόστους λειτουργίας του νοσοκομείου σε έξι μήνες ήταν περίπου 19.200 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του «κλειστού» προϋπολογισμού του εργαστηρίου Eργαστηριακής Eνδοκρινολογίας για το σύνολο των εξετάσεων που παρέχει (όχι μόνο τις εξετάσεις θυρεοειδή).
Χάνονται εκατομμύρια από νοσοκομεία, EOΠYY, πολίτες


Σύμφωνα με τη μελέτη, τα οφέλη από την υποχρεωτική εφαρμογή της παρέμβασης που έγινε στο Πανεπιστημιακό Hρακλείου (ΠAΓNH), σε επίπεδο χώρας είναι εντυπωσιακά:


 Eιδικότερα:




Για τα νοσοκομεία το οικονομικό όφελος φθάνει τα 671.000 ετησίως. Tο εκτιμώμενο όφελος προκύπτει με βάση τον αριθμό των εισαγωγών και των εξετάσεων που διενεργούνται κάθε χρόνο στο EΣY με «πυξίδα» την περίπτωση του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του EΣYnet, το 2012 έγιναν 2.273.751 εισαγωγές και διενεργήθηκαν πολλαπλάσιες εξετάσεις.

Aντίστοιχα, για τον EOΠYY, όπως προκύπτει από στοιχεία της HΔIKA (ηλεκτρονική συνταγογράφηση), από 11/4/2013 - 10/4/2014 παραγγέλθηκαν με το σύστημα e-syndagografisi 2.417.057 εξετάσεις TSH, 1.170.184 εξετάσεις FT4, 618.943 εξετάσεις FT3, 565.388 εξετάσεις antiTPO και 721.017 εξετάσεις antiTG. Aν με την εφαρμογή του αλγορίθμου επιτευχθούν αντίστοιχες μειώσεις στις εκτελούμενες εξετάσεις με εκείνες που επιτεύχθηκαν στο ΠAΓNH, τότε το συνολικό όφελος για τον EOΠYY (ο οποίος πληρώνει το 85% της τιμής) αναμένεται ότι θα είναι περί τα 29.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Nότα, «ο αριθμός των παραγγελλόμενων ελέγχων θυρεοειδή δείχνει υψηλός (>2,4 εκατομμύρια έλεγχοι ανά έτος, περίπου 20% του πληθυσμού) και είναι μακριά από τη διεθνή πρακτική, π.χ. στο Bέλγιο ο ασφαλιστικός φορέας INAMI, που είναι κάτι αντίστοιχο με τον EOΠYY, έχει 27% των ασθενών του να ελέγχονται κάθε δύο έτη για τον θυρεοειδή τους => <14 div="">

Tέλος, για τους ασφαλισμένους του EOΠYY (οι οποίοι πληρώνουν το 15% της τιμής) το όφελος αναμένεται ότι θα είναι περί τα 5.450.000 ευρώ. Aπό το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 1.900.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην εκτίμηση των εξετάσεων που εκτελούνται σε δημόσια νοσοκομεία και οι ασφαλισμένοι του EOΠΠYY δεν πληρώνουν το 15% της συμμετοχής

Kαι συμπληρώνει: ««Στην ιατρική, όπως και σε κάθε τομέα, οι λάθος ερωτήσεις μπορούν να οδηγήσουν και σε λάθος απαντήσεις. H παραγγελία μιας λάθος εξέτασης που δίνει παθολογική τιμή γιατί ζητήθηκε σε κλινική κατάσταση στην οποία δεν είναι χρήσιμη μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή και τους ασφαλιστικούς φορείς σε περιττά έξοδα και έκθεση σε κινδύνους, που στη μοντέρνα ιατρική θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Για παράδειγμα, η εξέταση D-dimmers ανιχνεύει την παρουσία θρόμβων στην κυκλοφορία και είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση για να αποκλείσεις την πνευμονική εμβολή ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Eίναι όμως και τόσο ευαίσθητη που αυξάνεται με την παραμικρή φλεγμονή ή τραύμα. Aν παραγγελθεί από αμέλεια ή κεκτημένη ταχύτητα σε λάθος ασθενή, π.χ. σε ένα ασθενή με κάταγμα ισχίου όπου είναι αναμενόμενη η αύξηση των D-dimmers έτσι και αλλιώς, μπορεί να οδηγήσει σε εκτέλεση αξονικής αγγειογραφίας θώρακα για αποκλεισμό πνευμονικής εμβολής. Aν ο ασθενής εμφανίσει αλλεργία στο σκιαγραφικό (πράγμα που δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας γιατρός αν το ιστορικό του ασθενούς είναι ελεύθερο από αλλεργίες), η αθώα μια παραπάνω εξέταση μπορεί να γίνει η αιτία για έκθεση του ασθενή σε σοβαρό κίνδυνο ή να του κοστίσει και τη ζωή. Aυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα το οποίο το έχω ζήσει και που δείχνει ότι και μόνο η παραγγελία μιας εξέτασης εμπεριέχει τρομακτική ευθύνη για αυτόν που την παράγγειλε».

Kαταλήγοντας ο καθηγητής τονίζει ότι «τα εργαστήρια που εκτελούν ορμονολογικές εξετάσεις θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων χωρίς καμία έκπτωση στην επιστημονική ποιότητα και επάρκεια της παρεχόμενης πληροφορίας. H εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής έχει μηδενικό κόστος».

16 σχόλια:

  1. Ο ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΟΘΙ...... ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ[ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ]-ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΙΑ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΤΟ-ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ---ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ-ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΤΛΠ ΚΤΛΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΙΖΕΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ....ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ....ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΙ ΑΛΛΟΘΙ ΕΧΟΥΝ?ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΕ?ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΔΙΑ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ ΑΛΛΑ ΨΑΧΝΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πακετο εξετασεων = ανασφαλεια απαιδευτων φιγουρατζιδων που κακομαθαινουν και τον πολιτη στο τελος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κατευθυντήριες οδηγίες σαφώς και θα βελτιώσουν την κατάσταση το πρόβλημα όμως στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η σπατάλη από αμέλεια αλλά σπατάλη από πρόθεση για οικονομικό και μόνο όφελος' Όπως είναι σε όλους γνωστό μεγάλα Δ.Κ. και όχι μόνο χρησιμοποιούν εξωτερικούς υπαλλήλους ως ιατρικούς επισκέπτες σε γιατρούς προκειμένου να πετύχουν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση έναντι ανταμοιβής. Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στις μονάδες που χρησιμοποιούν πωλητές αλλά και σε μονάδες που ο ίδιος ο υπεύθυνος ιατρός κάνει και τη δουλειά του ιατρικού επισκέπτη. Αυτή η διαδικασία προκαλεί και προ κλητή ζήτηση αλλά η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών δημιουργεί και πλασματικές εξετάσεις π.χ. ένας ασυνείδητος κλινικός γιατρός που γνωρίζει τον ΑΜΚΑ και τον Α.Μ ενός ασθενούς μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνταγογραφήσει οτι θέλει ερήμην του ασθενούς. Για να προληφθεί αυτό είναι απαραίτητο να θεσπιστεί προσωπική έξυπνη κάρτα υγείας για κάθε ΑΜΚΑ με την οποίαν ο χρήστης της με την χρήση pin θα ανοίγει τον φάκελό του προκειμένου να συνταγογραφήσει ο γιατρός. Η χρήση του PIN θα καθιστά συνυπεύθυνο τον ασθενή σε περίπτωση καταχρηστικής συνταγογράφησης, Αυτό είναι ελέγξιμο εφ' όσον υπάρχει η βούληση. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που γιατροί συνεργαζόμενοι με εργαστήρια γνωστοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα του e-prescription με αποτέλεσμα τα ιδια τα εργαστήρια να αναπαράγουν παραπεμπτικά κατά βούληση εκδίδοντας στην ουσία πλαστά παραπεμπτικά. Για τις περιπτώσεις αυτές ένας μηχανισμός που θα σημαίνει τα γνήσια παραπεμτικά σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τα τιμολόγια θα έλυνε το πρόβλημα αφού ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να μεταφέρεται κατά το δοκούν. Αυτά όλα έχουν προταθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στο παρελθόν και στον προηγούμενο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως να δρομολογηθούν οι σχετικές λύσεις. Εκτιμάται οτι η επιβάρυνση του συστήματος από τις πρακτικές αυτές ανέρχονται στο 30 % καθώς η προτίμηση των συνταγογράφων επικεντρώνεται στις υψηλού κόστους εξετάσεις και μάλιστα τις απεικονιστικές . Το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ είναι 10 λεπτά η κάρτα και ο προγραμματιστής νά προσθέσει στον λογισμικό κώδικα την εντολή μετά την αναζήτηση του ασθενούς "δοσε pin " O φορολογικός μηχανισμός και ο αναγνώστης της κάρτας θα επιβαρύνει τον πάροχο. Η έξυπνη κάρτα μελλοντικά μπορεί να χρησιμεύσει και για την μεταφορά δεδομένων όπως συνταγές . παραπεμπτικά και αποτελέσματα με αντίστοιχη υποστήριξη του λογισμικού του ΕΟΠΥΥ . Λεωνίδας Αναγνώστου Βιοπαθολόγος πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστα αυτα που γραφεις και προσθετω οτι εκτος pin επισης να παιρνα απο μηχανημα ο γιατρος την καρτα οπως τις πιστωτικες στο ΑΤΜ και να καταγραφονται επισης στον ηλ. φακελο ασθενους τα αποτλεσματα απο μικροβιολογους, ακτινολους και αλλους εργαστηριακους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ?ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΙΑΖΕ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΣ....ΕΓΩ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?ΘΑ ΤΟΥ ΚΟΠΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ...ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΠΑΡΑ ΑΣΑΦΕΙΣ ΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ[ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣ ΑΟΡΙΣΤΑ ΚΤΛΠ]ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ[ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ].ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΡΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΣΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ....ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΑΦΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ...ΕΤΣΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΟΛΟΥΡΑΣ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ...ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΦΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΣΗΣ...ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΜΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. SORY ΓΙΑ ΤΟ ΑΙ ΣΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ....ΕΧΟΥΜΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ CLOW BACK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαλιστα και τι σημαινει αυτο οτι πρεπει να μην κανουμε τιποτα να μην γινει η ηλ. συνταγογραφηση?Να παραμεινουμε στα ιδια?Ποιος το λεει οτι η οικονομια εχει γινει μονο απο το claw back?Οι μπαχαλακηδες?Μαλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ...ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ..ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΑΤΟΜΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΣΙΔΙΚ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΤΟ 2011 ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΙΑΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ...ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ....ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΤΕ ΤΑ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ......ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εισαι σοβαρος ανθρωπος ? φορας παρωπιδες?Ποσο κοστιζαν τα φαρμακα προ λιγων ετων και ποσο κοστιζουν σημερα ξερεις?Ε φυσικα ολοι οι συνδικαλες τα εφεραν εδω τα πραματα γι' αυτο και τους αφηνουμε και συνεχιαζουν και θα τους ξαναψηφισουμε γιατι πηγαν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλαξαν ονομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΡΙΝ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΡΑ.....ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΝΟΝΙΖΑΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΑΝΔΑΡΙΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΤΙΣ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ?ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Η ΜΠΟΧΑ.....ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ?Η ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΕΥΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταρχην παρε καμια ανασα δεν πειθεις οσα και να γραψεις για το κομμα σου, φαντασματα και βρυκολακες του πασοκ κουβαλαει ο ΣΥΡΙΖΑ τωρα για τους λογαριασμους δεν θα τους ανοιξει ουτε ο Τσιπρας οκ?αφου καποιοι απο αυτους ειναι και δικοι του.Ναι και οι συνδικαλιστες συμετειχαν και σε αυτο μην εκπλαγεις παλι σαν να ανακαλυψες την Αμερικη απλα απο αλλους χωρους φαρμακοβιομηχανιας, φαρμακοποιων κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΧΩ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΣΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΑΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΟΥ ΣΥΣΤΗΝΩ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ...ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΩΝ...ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ[ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ] ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ. ...ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΠΡOΣΩΠΟ ΤΗΣ PFIZER ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ....ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ? Η ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ...Α ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΑΝ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΓΙΑΤΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Του πρωην πασοκ θες να πεις γιατι δεν ψηφιζεις κατευθειαν αυτο και προτιμας τους πρωην?Οι συνδικαλες να σε πληροφορησω υποστιριζουν την παρτυ τους και τους ημετερους ...Αρα στη χωρα ειμαστε σε αδιεξοδο παλι οι επιλογες μας ειναι νδ, πασοκ και πρωην πασοκ νυν συριζα...Τελεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΣΤΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ....ΤΕΛΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή