Βορίδης: Πληρωμές οφειλών 1,5 δισ. ευρώ και έλεγχοι real time στην υγεία

Ελέγχους στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα σε πραγματικό χρόνο, άμεσα, αλλά και αξιολόγηση της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους της περίθαλψης, εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο 13ο Healthworld, το διήμερο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την υγεία.
Παράλληλα, προανήγγηλε πληρωμές ληξιπροθέσμων στους παρόχους του συστήματος υγείας, με «κλείσιμο» του 2013 και έναρξη πληρωμής των οφειλομένων του 2012, για να τονίσει ότι παλαιότερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρέμεναν επί τετραετία ή και πενταετία.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, που βρίσκονται σε εξέλιξη από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι όπως προβλέπεται, αναμένει στο γραφείο του τα πορίσματα «με ονόματα και διευθύνσεις» στις 30 Σεπτεμβρίου για τις ιδιωτικές κλινικές και στις 30 Οκτωβρίου για τα διαγνωστικά κέντρα και αμέσως μετά θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο.
Σημείωσε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικό μας σύστημα υγείας, αντιμετωπίζουν και τα συστήματα Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης, όπως συμπέρανε, παρακολουθώντας το άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας στο Μιλάνο.

Τόνισε ότι κυρίαρχο ζήτημα είναι η επιλογή χρήσης των νέων τεχνολογιών που κατά τεκμήριο σημαίνουν υψηλότερο κόστος, εντούτοις εξοικονομούν πόρους από τη συνολική θεραπεία.
Διερωτήθηκε όμως πώς ήταν δυνατόν η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί από 5,5 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ χωρίς το σύστημα να καταρρεύσει και υποστήριξε τη σύγκριση της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, αντί με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής κατά κεφαλήν δαπάνης, με το μέσο όρο του κατά κεφαλήν Ευρωπαϊκού εισοδήματος.
Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρατήρησε ότι ενώ όλοι οι φορείς τις ζητούν, όταν έρχεται η ώρα εφαρμογής τους, τότε η κυβέρνηση δεν έχει σύμμαχο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε το πλαφόν συνταγογράφησης των γιατρών που κατ΄ αρχήν απορρίφθηκε από το ΣτΕ και επανήλθε τροποποιημένο, τη συνταγογράφηση γενοσήμων, την ταχύτητα εφαρμογής των πρωτοκόλλων, τα claw back και rebate που αποτελεί δυσβάσταχτο ποσό για τη φαρμακοβιομηχανία.

Αποπληρωμή

Όμως τόνισε ότι στο πλαίσιο του περιορισμένου δημοσιονομικού περιβάλλοντος θα ξεκινήσει άμεσα η αποπληρωμή του 2013, με ποσό 1,3 δισ. ευρώ και πρόσθετων πιστώσεων 350 εκ. ευρώ. Το ΙΚΑ έχει εκκαθαρίσει 115 εκ. ευρώ, ήδη.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της τεχνολογίας, τόνισε ότι αποτελεί κεντρικό ζήτημα παντού, και καθώς ο ασθενής έχει δικαίωμα να έχει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, ο ίδιος θα ζητά κοστολογικά στοιχεία για το παραμικρό και αξιολογήσεις τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Υποστήριξε επίσης τη διενέργεια κλινικών μελετών, υπογραμμίζοντας όμως πως οι ειδικές αδειοδοτικές διαδικασίες πρέπει να γίνονται με σεβασμό στον ασθενή πληθυσμό.
Καταλήγοντας, προέβλεψε ότι το 2015 θα είναι πολύ πιο ισορροπημένη χρονιά για τους ιδιώτες παρόχους και θα αρχίσουν να αποδίδουν οι αλλαγές στο σύστημα Υγείας, το οποίο σύντομα θα γίνει φιλικότερο.

Παπακώστα

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, τόνισε ότι “η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προχώρησε στη θέσπιση (ν. 4286/2014), ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και κατανομής των δημοσιονομικών πόρων, μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, αιτηθήκαμε προσλήψεις, και αναμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επίσης, εξετάζεται τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει αρχικώς πιλοτικά, ένα πρόγραμμα κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων στους ασθενείς με κινητικά προβλήματα, όπως επίσης και η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην Ψυχική Υγεία.
Εντάσσουμε την ψυχική υγεία στα νοσοκομεία, ώστε να μπορεί κάποιος απενοχοποιημένα να λάβει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως θα προσέφευγε για οποιαδήποτε πάθηση, χωρίς κοινωνικό στιγματισμό που συνόδευε τους ψυχικά ασθενείς.
Με σταθερά βήματα η Υγεία στη χώρα μας εκσυγχρονίζεται, εξελίσσεται, αφήνοντας πίσω της τα βαρίδια του παρελθόντος, και τις κακές συνήθειες που μας έφεραν ως εδώ”.

ΕΠΥ

Ο πρόεδρος Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) κ. Χρήστος Γιάνναρης, επεσήμανε ότι απαιτείται αλλαγή στη Διαχείριση των ανθρώπων, του χρήματος, της επικοινωνίας και της πληροφορίας και τέλος στη διαχείριση των λειτουργιών.
Έθεσε ως στόχους την αύξηση της ικανοποίησης των πολιτών, τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, τη βέλτιστη αξιοποίηση και αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος και την αξιοποίηση κάθε νέας τεχνολογίας.
Τόνισε ότι πρωταιραιότητες είναι η αναδιοργάνωση του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου των Προμηθειών στον τομέα της Υγείας και η εσωτερική αναδιοργάνωση του οργανισμού λόγω της αναβάθμισής του, ως Κεντρική Αναθέτουσα Αρχή Προμηθειών.
Για την υποστήριξη του έργου της, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας παράθεσε ένα πλέγμα δράσεων όπως: Νέα Κατηγοριοποίηση Φαρμάκου, Διαδικασία Ακύρωσης Ταινιών Γνησιότητας των Φαρμάκων των Νοσοκομείων, Ενεργοποίηση Εθνικού Συστήματος Υλικοεπαγρύπνησης, Κατάλογος Ενιαίας Ονοματολογίας – Κωδικοποίησης Εργαστηριακών Εξετάσεων (Κ.Ε.Ο.Κ.Ε.Ε)”.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

7 σχόλια:

  1. TA 5 ΔΙΣ ΕΓΙΝΑΝ 2 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΔΙΟΤΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΔΙΟΤΙ ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΙΧΑΤΕ ΒΑΛΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΑΤΕ...ΠΟΙΟΣ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ 72 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ 27?ΤΑ ΚΟΚΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΡΙΧΝΑΝ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΞΙΛΕΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ..ΑΣ ΨΑΞΟΥΝ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΤΑ ΨΑΞΕΙ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ..ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΣΙΝΙΣΜΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ που πήγαινες ταξιδάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΟΙΠΕΣ[ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΤΛΠ]..ΑΡΑ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.....ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΟΠΕΔΩΤΕΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΣΕ ΑΔΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ[ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ]..ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΡΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ? ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.....ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΚΑΛΑΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕΣ....ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΤΕ ΝΕΚΡΟΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και οχι μονο ταξιδακια και αλλα πολλα ακομα δεν χορτασες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσενα δεν σε επαιζαν, γιατι ησουν μικρος, μυξιάρης και γκρινιάρης....γιαυτο !

      Διαγραφή
  5. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΠΕΙΝΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΟΥΣ.....ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ...ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ?ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ Η ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΓΕΡΟ ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ....ΕΤΣΙ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ..ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΑΥΤΟ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΩΝΟΣΑΜΑΡΑΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΡΙΖΑ ΟΛΕ ΜΑΖΙ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ & ΘΑ ΤΑ ΦΑΜΕ ΠΑΛΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή