Ξεπερασμένο το παραδοσιακό πατερναλιστικό μοντέλο στη σχέση γιατρού – ασθενή

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν και καθορίζουν τη σχέση γιατρού και ασθενή, αλλά και η αστική ευθύνη των γιατρών, ήταν τα βασικά θέματα στη συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Ο κ. Γρηγοράκος στον χαιρετισμό του σημείωσε τη σημασία του θέματος της αστικής ευθύνης λέγοντας ότι «η ασφάλιση αστικής ευθύνης των γιατρών οφείλει να είναι ένα σύγχρονο, ευέλικτο και σωστά μελετημένο πρόγραμμα, που θα καλύπτει τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και θα παρέχει κάλυψη αστικής ευθύνης για αποζημιώσεις που μπορεί να διεκδικήσουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους».

Όπως συμπέραναν οι ομιλητές, τα εργαλεία για την άμβλυνση ή αποφυγή αντιδικιών που μπορεί να οδηγήσουν σε δικαστικές διαμάχες, Νοσοκομεία, Ιατρούς και Ασφαλιστικές Εταιρίες, είναι ο σεβασμός στον ασθενή και στο συγγενικό του περιβάλλον, η διάθεση για την κατανόηση του προβλήματoς της υγείας του, η συχνή επαφή με ανθρωπιά, η σωστή και έγκυρη ενημέρωση πριν και μετά την επεμβατική ιατρική πράξη, η στον κατάλληλο χρόνο και η ενδεδειγμένη επιστημονικά συμπλήρωση του εντύπου συγκατάθεσης.
Φαίνεται ότι το παραδοσιακό πατερναλιστικό μοντέλο στη σχέση γιατρού – ασθενή γίνεται όλο και λιγότερο αποδεκτό και τη θέση του καταλαμβάνει το πρότυπο της συνεργασίας με τον άρρωστο, η «μοιρασιά» στη λήψη αποφάσεων, ένα είδος συμβολαίου κάτω από την σκέπη του οποίου, συστεγάζονται η ιατρική τέχνη αλλά και ταυτόχρονα ο έλεγχος του αποτελέσματος με νομικές συνέπειες σε περίπτωση μη ικανοποιητικής έκβασης της θεραπείας.

Ομιλητές στη Συζήτηση ήταν η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Δήμητρα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή, η κα Ειρήνη Κυριακάκη, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη, ο κ. Αναστάσιος Κουτσουμπής, Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών, EUROBROKERS S.A, ο κ. Ελευθέριος Τσακόπουλος, Νομικός, Επίτιμος Αρεοπαγίτης, ο κ. Αλέξανδρος Δοβλές, LLM Πανεπιστημίου Μονάχου, Π.Μ.Σ. Αστικού Δικαίου Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εταίρος «Α. Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες» Δικηγορική Εταιρεία, ο κ. Γρηγόριος Παυλίδης, Διευθυντής Α' Τμήματος Αιμοδυναμικών Μελετών & Επεμβατικής Καρδιολογίας, ΩΚΚ, Professor of Medicine/Cardiology, Director, Cardiac Catheterization laboratories and Interventional Cardiology University of Nebraska Medical Center, Omaha, Nebraska, USA. – η κα Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου, Δικηγόρος, Διπλωματούχος Π.Μ.Σ. Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νομική Σύμβουλος, ΩΚΚ και ο κ. Θεόδωρος Μουντοκαλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον συντονισμό της Συζήτησης είχε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΩΚΚ κ. Ανδρέας Καραμπίνης. Την εκδήλωση άνοιξε ο Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα ΩΚΚ κ. Αθανάσιος Δρίτσας με μουσικό αυτοσχεδιασμό και παράλληλη προβολή φωτογραφιών.

1 σχόλιο:

  1. Ποιο πατερναλιστικό και πράσινα άλογα μοντέλο!Μιλάει για την δεκαετία του 50?Εδώ μας γράφουν οι ασθενείς κανονικά.Όσον αφορά αστικές διεκδικήσεις αυτές γίνονται περισσότερο στην επαρχία,που νιονιό στον Έλληνα είναι λίγο λειψό και οι παροχές των νοσοκομείων μικρές και εδώ στην Αττική περισσότερο προς τη μεριά Πειραιά.Πολύ μοντέρνος ο υφυπουργός πάει να μας τελειώσει με περιττά έξοδα κλπ.Θα έπρεπε να ξέρει ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι υποχρεωτικά τα ασφάλιστρα,άρα μιλάει για πλήρη ιδιωτικοποίηση και των κρατικών.Σε τα μας τώρα?Γιατί κανείς ασθενής δεν βρίζει φαρμακοποιό που θα κάνει λάθος στη συνταγή ή θα δώσει κατά το δοκούν αντιβίωση και στα λάχανα!Ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή