ΕΙΝΑΠ: Γιατί δεν συμφωνούμε με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ

Την αντίθεσή της στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων εκφράζει η Ένωση ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.
«Ο θεσμός των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων το μόνο που κατάφερε, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, είναι να λειτουργεί σε βάρος των τακτικών πρωινών ιατρείων, σε βάρος της τσέπης των ασθενών και, φυσικά, των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνοντας μόνο τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων για να μην πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός».
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ δεν έχει προσφέρει τίποτα ουσιαστικό αυτός ο θεσμός στην προάσπιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας. Το επιχείρημα ότι αυξάνει το εισόδημα των γιατρών (σε βάρος των ασθενών) καταρρέει, αφού μόνο το 30% των πληρωμών καταλήγει στην τσέπη του γιατρού, ενώ τα υπόλοιπα τα παίρνουν τα νοσοκομεία και η εφορία. Το μέτρο αυτό αποδείχτηκε ότι είναι ένας εισπρακτικός μηχανισμός και τίποτα παραπάνω.
Το ίδιο πάει να εφαρμοστεί και με το θεσμό των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων. Για να γίνει παράκαμψη της λίστας αναμονής, αναγκάζεται ο ασθενής να πληρώνει νόμιμο «φακελάκι», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ η οποία εξηγεί ότι το πρόβλημα δε λύνεται με τον επίσημο διαχωρισμό των ασθενών σε έχοντες και μη έχοντες, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα:
1) Με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να λειτουργήσουν πλήρως οι 10άδες ή 100άδες χειρουργικά τραπέζια σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα νοσοκομεία ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΝΙΚΑΙΑ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΑΤΤΙΚΟΝ υπάρχουν τουλάχιστον 15 χειρουργικά τραπέζια που δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες τα εν λειτουργία τραπέζια είναι λιγότερα από τα μισά που λειτουργούν τον υπόλοιπο χρόνο.

2) Με το άνοιγμα των χειρουργείων των νοσοκομείων στα οποία μπήκε λουκέτο (ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ κ.λπ.)
3) Υπάρχουν χειρουργικές ειδικότητες όπως αγγειοχειρουργική, καρδιοχειρουργική, θωρακοχειρουργική και αναισθησιολογία που υπάρχει τρομακτική έλλειψη ειδικευομένων αλλά και ειδικευμένων και κινδυνεύουν ολόκληρες κλινικές να τεθούν εκτός λειτουργίας, με άμεση επίπτωση στους ασθενείς, ειδικά στα επείγοντα περιστατικά.
4) Με την ενίσχυση των εργαστηρίων ειδικά των κέντρων αιμοδοσίας που έχουν άμεση συνάρτηση με τη λειτουργία των χειρουργείων.
5) Εάν πράγματι αναπτυχθούν όλα τα χειρουργικά τραπέζια και υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούν να καλύψουν τα πλήρως λειτουργούντα χειρουργικά τραπέζια, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα και απόγευμα με το επιπλέον αναλογούν μόνιμο προσωπικό χωρίς να πληρώνει ο ασθενής.
Η ΕΙΝΑΠ εκτιμάει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένη στις επιταγές της τρόικας που θέλει τα νοσοκομεία να έχουν ίδιους πόρους από τον ίδιο τον άρρωστο, την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από τις υποχρεώσεις του και τη μείωση των δαπανών με τη μη πρόσληψη προσωπικού και την εξόντωση του εναπομείναντος.
Τέλος, η ΕΙΝΑΠ καλεί τον ΠΙΣ και το ΚΕΣΥ, καθώς και όλους τους ενδιαφερόμενους, να μην υιοθετήσουν τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου