Ο Ι.Σ Ρόδου συνεχίζει να προασπίζεται τη δημόσια ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των μελών του

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μετά από 45 μέρες κινητοποιήσεων που ο Ι.Σ.Ρ ανέστειλε με ομόφωνες αποφάσεις τις συμβάσεις 43 μελών ιατρών του με το Τμήμα Συγκοινωνιών κανένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ή της αυτοδιοίκησης δεν προσπάθησε να μεταφέρει το πρόβλημα στους αρμόδιους Υπουργούς ώστε να δοθεί ορθή και ουσιαστική λύση. 

Σε μια περίοδο όπου: 

  • Οι αυτοαπασχολούμενοι Ιατροί δίνουν αγώνα επιβίωσης πληρώνοντας έξοδα συντήρησης ιατρείου φορολογούμενοι από το πρώτο ευρώ καταβάλλοντας παράλληλα δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές. 
  • Οι ιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου καταρρέουν σωματικά, ψυχικά και οικονομικά, ο Διοικητής του Νοσοκομείου αποφάσισε να εξαθλιώσει τα ιδιωτικά ιατρεία και να επιφορτίσει με επιπλέον εργασία τον συνάδελφο επικουρικό Νοσοκομειακό Ιατρό προσφέροντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
  • Δίδεται αγώνας να λειτουργήσει ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (μέσω ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ) για να αποσυμφορηθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και να ασχοληθούν οι Νοσοκομειακοί Ιατροί με τις ουσιαστικές υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας περίθαλψης (Επείγοντα περιστατικά, Χειρουργεία κλπ). 
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ορισμένοι κύκλοι εν ονόματι του δημόσιου συμφέροντος έχουν στήσει μηχανισμό αθέμιτου ανταγωνισμού. 
Το θέμα προέκυψε αιφνιδίως όταν το τμήμα Συγκοινωνιών απαιτούσε την έκδοση ΑΠΥ με 10 ευρώ (όταν για ένα έτος για την ίδια εξέταση δεχόταν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών των 20 ευρώ). Ο λόγος που επικαλείται η υπηρεσία είναι η νομοθεσία (μεσοπρόθεσμο 2012) που όριζε αμοιβή βάσει της κατώτερης αμοιβής του Δημοσίου. Το ύψος όμως της αμοιβής αυτής, παραπέμπει στον ΕΟΠΥΥ, όταν ταυτόχρονα υπάρχει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική Τράπεζα που η τρέχουσα ιατρική αμοιβή ορίζεται στα 20 ευρώ. 

Όμως η μνήμη τους αποδεικνύεται ασθενής, αφού καταργούν νόμους της βουλής με υπουργικές αποφάσεις ! 

Αγνοούν το Ν. 3919/2011 περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων/Αμοιβές κλπ θέματα - άρθρο 2 παρ. Θ, όπου αναφέρει πως «έχει καταργηθεί η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων τιμών ή αμοιβών για τη διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών».

Αγνοούν την Ιατρική Δεοντολογία Ν. 3418 (ΦΕΚ Α’ 287/ 28.11.05) στην οποία δεν προβλέπεται αμοιβή σε συναδέλφους και πρώτου βαθμού συγγενών.

ΖΗΤΟΥΜΕ την κατανόηση των συμπολιτών μας για την αναστάτωση που έχει προκληθεί ωστόσο είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ιατροκτόνων Υπουργικών αποφάσεων. 

Δεν θα αφήσουμε να εξαφανιστούν από το υγειονομικό χάρτη της Ρόδου τα ιδιωτικά ιατρεία, ούτε θα δεχτούμε παράτυπες ή άλλου είδους αμοιβές που προτείνουν «διάφοροι κύκλοι» προκειμένου να εξυπηρετηθούν. 

Σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας θεωρούμε αδιανόητο να επιβάλει το Υπουργείο υποχρεωτική αμοιβή στα ιατρεία μας, ανεξαρτήτως χρόνου εξέτασης και μέγεθος ευθύνης που προκύπτει από μια πλήρη ιατρική εξέταση, ειδικά σε νησί που συμβαίνουν εκατοντάδες σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Ταυτόχρονα ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει να ελέγξει ορισμένους φακέλους οδηγών που ανανεώθηκαν τα προηγούμενα έτη και περιμένουμε την έγκριση από το τμήμα Συγκοινωνιών εδώ και τρεις εβδομάδες, χωρίς να λάβουμε καμιά απάντηση έως τώρα.

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού μας, να λάβουν θέση και να μην περιορίζονται σε ανακοινώσεις, διαπιστώσεις και δελτία τύπου, φωτογραφίζοντας τους εναγκαλισμούς τους με φαρδιά χαμόγελα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Οι βουλευτές ερωτούν στη Βουλή τους αρμόδιους Υπουργούς, διεκδικούν και βρίσκουν λύσεις, δεν κρύβονται, μήτε αδιαφορούν.

Για τον Διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου έχουμε τα εξής ερωτήματα και αναμένουμε ουσιαστικές απαντήσεις: 

Πόσος είναι ο χρόνος αναμονής για ένα οφθαλμολογικό Χειρουργείο;

Πόση η αναμονή για ραντεβού στο εξωτερικό οφθαλμολογικό Ιατρείο; 

Μετά από συνάντηση την Παρασκευή το βράδυ με όλους τους ιατρούς για να αξιολογήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις αποφασίσαμε να συνεχιστεί η προάσπιση της αξιοπρέπειας μας και της δημόσιας ασφάλειας.

Επιζητούμε άμεση λύση του σοβαρού αυτού ζητήματος που επηρεάζει αρνητικά όλους μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                         Ο Γραμματέας


Χρ. Απ. Μαντάς                                Ι. Στ. Μυροφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου