Ο ΕΟΠΥΥ στο «στόχαστρο» της Τρόικα

Γράφει η Αγγελική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Για το Σεπτέμβριο μετατίθεται η συζήτηση για το μέλλον των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων, αλλά και τον έλεγχο των διαγνωστικών, όπως διαφάνηκε από το ραντεβού των τροϊκανών με το Μ. Βορίδη.

Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στην απόδοση των εισφορών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Το παραδέχθηκε και στο συνέδριο του Economist, ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στην Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε την αυθημερόν απόδοση τους και η οποία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση του Μ. Βορίδη με τους Τόμσεν, Μαζούκ και Κοστέλο ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ συνεχίζουν να κατευθύνουν τις εισφορές υγείας στις συντάξεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία τήρησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και τις συνεπακόλουθα προβλήματα. 

Η κατάσταση αυτή εντείνει την ανησυχία της Τρόικα για τη βιωσιμότητα του μέτρου της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων, η οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Για εφέτος το ποσό θα κυμανθεί γύρω στα 100 εκατ. ευρώ αλλά για το 2015 αναμένεται να αγγίξει τα 340 εκατ. 
Στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους «τροϊκανούς», η οποία διήρκησε μόλις μία ώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αναφέρθηκαν και στην ανάγκη για στενό έλεγχο των δαπανών των κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, ενώ συζητήθηκε και η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. 

Οι αποφάσεις που σχετίζονταν με το προαπαιτούμενο του ποοσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών, το έφεραν κοντά στο μνημονιακό στόχο του 15% και συνεπώς όποια άλλη συζήτηση, μετατίθεται για το Σεπτέμβριο, όπως αυτή των ΜΗΣΥΦΑ, εν αναμονή και τους διεθνούς εκθέσεως για την αποδοτικότητα του μέτρου.

«Υπέρβαση υπάρχει, ιδιαίτερα στα διαγνωστικά κα τις κλινικές, αλλά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός» ξεκαθάρισε στο MEGA Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου