Κύρια σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κύρια σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, στο Πρωινό του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο,  Γιώργο Παπαδάκη.
  • Για τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας.
Θα πρέπει να ξαναδούμε τη σχέση του ΑΕΠ μας, τη σχέση των δαπανών μας σε σχέση με το σύνολο των δαπανών του κράτους. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών να ξαναδεί αυτή τη σχέση, σεβόμενο απολύτως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Σημαίνει στην πραγματικότητα εσωτερική συζήτηση κατανομής των κονδυλίων μεταξύ των Υπουργείων στα πλαίσια της καταρτίσεως του προϋπολογισμού. Είναι επιλογή πολιτική. Κεντρική πολιτική επιλογή η οποία συνδέεται με την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στην κοινωνική πολιτική.
Εγώ θέλω να έχουμε έναν μέσο όρο σε σχέση με το ΑΕΠ που να πλησιάζει αυτόν των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχει όμως μία δεύτερη δουλειά - η οποία πια βαραίνει το Υπουργείο Υγείας - και αυτή είναι ότι πρέπει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα αυτών των δαπανών –ακόμη και των ήδη υφισταμένων- για τον πολίτη, ακόμα και των ήδη υφισταμένων.
Υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, ανάγκη να αυξηθεί η συνολική δαπάνη για το φάρμακο, η οποία είναι πια εξαιρετικά περιορισμένη.
  • Για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει βάσιμος λόγος ανησυχίας ή ανασφάλειας για τον ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ δεν διαμορφώθηκε ούτε τον τελευταίο μήνα , ούτε το τελευταίο εξάμηνο. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με την έννοια ότι αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη διαφάνεια και με μεγαλύτερη καθαρότητα τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τα οικονομικά. Αλλά προφανώς είναι και ένας χώρος στον οποίο υπάρχει πολύ δουλειά για να γίνει.

  • Για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων και το κόστος των φαρμάκων.
Το θέμα της συμμετοχής των ασφαλισμένων όπως και εν γένει το ζήτημα του κόστους των φαρμάκων είναι ένα θέμα το οποίο συνεχώς απασχολεί, όπως αντιλαμβάνεστε. Συνεχώς απασχολεί και είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα. Και είναι μία προσπάθεια να δημιουργεί κανένας καλύτερες συνθήκες για φθηνότερη πρόσβαση στο φάρμακο αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο ο οποίος να μην εκτοξεύει τη δημόσια δαπάνη για το φάρμακο. 

  • Για την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας.
Η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και εξαιρετικά σημαντικά. Έχει ξεκινήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία τους στην έκτασή τους και στο σύνολό τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου