Σκληρό πόκερ για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών

Γράφει η Αγγελική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Ακούνε, συζητάνε αλλά βασικά διαφωνούν, όπως όλα δείχνουν, με τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας για το ποσοστό κέρδους των Φαρμακοποιών, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Η «ντρίμπλα» του τέως Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με την επιστροφή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα ράφια των Φαρμακείων, η οποία επιτρέπει μια μεσοσταθμική μείωση του περιθωρίου κέρδους των Φαρμακοποιών, φαίνεται πως δεν έχει πείσει, έως τώρα, τους εκπροσώπους των δανειστών μας. 

Το ποσοστό κέρδους στη χώρα μας υπολογίζεται στο 19%, με τους «Τροϊκανούς» να απαιτούν τη μείωση του στο 15%. Η μέση λύση των ΦΥΚ, με τη διάθεση τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τον υπολογισμό του συγκεκριμένου ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς κλιμακωτά θα οδηγούσε σε πτώση του συνολικού ποσοστού κατά 1,5% μεσοσταθμικά. 

Στην Αριστοτέλους οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα για το θέμα συνεχίζονται ενόψει και τις άφιξης των «μεγάλων» στις 8 Ιουλίου. Άλλωστε, η ψήφιση νόμου που θα ρίχνει το ποσοστό κέρδους των Φαρμακοποιών είναι ένα από τα 6 πρώτα προααπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του Ιουλίου και πιθανόν το δυσκολότερο, όπως εκτιμάται από κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν φαίνεται να ικανοποιούνται από τη διαμόρφωση του ποσοστού στο 17,5%. 
Βέβαια, ανοικτό παραμένει και το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ, αφού βρισκόμαστε εν αναμονή της αξιολόγησης του μέτρου της απελευθέρωσης των τιμών τους, προς τα κάτω.

Για τους Φαρμακοποιούς, πάντως, το θέμα της περαιτέρω μείωσης τους περιθωρίου κέρδους τους αποτελεί νέα αιτία σύρραξης, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και το τελειωτικό χτύπημα για μεγάλο αριθμό Φαρμακείων, οδηγώντας τα στο λουκέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου