Νοσοκομεία & εφημερίες: Ένα δύσκολο παζλ που πρέπει να δει άμεσα ο νέος υπουργός Υγείας

Η αναθεώρηση των συστημάτων έκτακτης ανάγκης και των εφημεριών στα νοσοκομεία καθώς και η αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού υγείας (συμπεριλαμβανομένων των ιατρών) εντός και μεταξύ εγκαταστάσεων και ΥΠΕ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα 8 μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δημόσια νοσηλευτήρια, μία έκθεση η οποία δημιουργεί για ακόμη μία φορά έντονους προβληματισμούς και φόβο στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Τα μέτρα αυτά, υποτίθεται ότι έχουν ως στόχο την μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ και τον αναγκαίο εξορθολογισμό, ωστόσο για ακόμη μία φορά, ο στόχος είναι καθαρά λογιστικός αφήνοντας έκθετους τους ασθενείς, την «καρδιά» δηλαδή του υγειονομικού ζητήματος, αλλά και το ιατρικό σώμα.
Και μιλώντας για τις εφημερίες, καλό θα ήταν να ρίξουμε μία ματιά για το τι σημαίνει μία εφημερία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο: σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, την επονομαζόμενη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, τον Ευαγγελισμό, στην εφημερία του Σαββάτου 14 Ιουνίου, στην 5η Παθολογική με δυναμικότητα 31 κλίνες, τα ράντζα έφθασαν τα 29 και άρα σύνολο 60 ασθενείς. Και όλα αυτά, με ταυτόχρονη εξόντωση προσωπικού, το οποίο έχει βάλει τεράστια πλάτη όχι μόνο για τα περιστατικά της εφημερίας, αλλά και για τα σκληρά καθημερινά περιστατικά ενώ φυσικά δεν λέει ποτέ όχι, σε περιπτώσεις ανασφάλιστων.

Αυτή είναι μία μικρή υπόμνηση στον νέο υπουργό Υγείας, την οποία καλό θα είναι να γνωρίζει ο κ. Μάκης Βορίδης και να επισκεφθεί μάλιστα με την πρώτη ευκαιρία νοσοκομεία, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, μία κατάσταση που έχει φθάσει στα όρια τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σοβαρά τόσο οι ίδιοι, όσο και οι ασθενείς.
Το ΔΝΤ λοιπόν, βάζει στο μικροσκόπιο τα νοσοκομεία τα οποία έτσι και αλλιώς έχουν πληγεί από τις διαρκείς μειώσεις των δαπανών, που από 1,863 δις ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός το 2013, την τρέχουσα χρονιά αγγίζει τα 1,618 δις ευρώ. Τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με μεγάλες μειώσεις, το κόστος οποίων μετακυλίεται τελικά στους ίδιους τους ασθενείς που έχουν βιώσει στο πετσί τους τις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν έχουν τελειωμό.
Τα άλλα μέτρα τα οποία ζητά επιτακτικά το ΔΝΤ για τα νοσηλευτήρια και τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν νέους πονοκεφάλους στους εργαζόμενους είναι:
- Ρύθμιση κοινών προμηθειών δημόσιων νοσοκομείων εντός της ίδιας περιοχής και υγειονομικής περιφέρειας.
- Αναθεώρηση της δραστηριότητας των μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση, η θεραπεία του καρκίνου ή φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου, κατά περίπτωση.
- Αναθεώρηση των συστημάτων έκτακτης ανάγκης και των εφημεριών στα νοσοκομεία.
- Βελτιστοποίηση και εξισορρόπηση της κατανομής των πόρων βαρέως ιατρικού εξοπλισμού (π.χ. σαρωτές, εγκαταστάσεις ακτινοθεραπείας κ.ά) βάσει των αναγκών.
-  Πρόσληψη οικονομικών υπαλλήλων για όλα τα νοσοκομεία με περισσότερες από 400 κλίνες με τριετείς συμβάσεις που θα καθορίζουν συγκεκριμένους οικονομικούς και λειτουργικούς στόχους και στόχους απόδοσης.
- Μείωση του κόστους με outsourcing υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες πληροφορικής, υπηρεσίες εργαστηρίου και υπηρεσίες καθαριότητας.
- Δημιουργία ενός εθνικού μητρώου των παραπομπών σε εξωτερικά ιατρεία για εξειδικευμένη φροντίδα (Σεπτέμβριος 2014). Αυτό μπορεί να βασίζεται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η κυβέρνηση – σύμφωνα με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα καταρτίζει ετήσια έκθεση για τη σύγκριση των επιδόσεων νοσοκομείων βάσει του καθορισμένου συνόλου δεικτών συγκριτικής αξιολόγησης.



Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου