Κ. Βορίδη, μην αμελήσετε το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι ένας σημαντικός τομέας που θα απασχολήσει το αμέσως προσεχές διάστημα την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο νέος υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης θα πρέπει να ασχοληθεί θέλοντας και μη και με το δύσκολο αυτό κομμάτι της δημόσιας υγείας και να αναγκαστεί όπως έχουμε ξαναπεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
Δεν είναι μόνο η αξιολόγηση του προσωπικού- μέτρο φωτιά- με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κ. Βορίδης, αλλά και ο έλεγχος της δαπάνης στα νοσοκομεία. Ειδικότερα για το τελευταίο, είναι αδήριτη ανάγκη να ελεγχθεί η δαπάνη στα νοσοκομεία με στόχο την εξισορρόπηση των προμηθειών,
Μάλιστα στην συνάντηση που είχε την Τρίτη ο κ. Βορίδης με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, θεωρώντας ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για βελτίωση στα νοσοκομεία. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, εξήγησαν στον υπουργό, ότι είναι ανάγκη να υπάρχει εξισορρόπηση στο μείγμα των προμηθειών δηλαδή 50 % φάρμακα και 50% άλλα είδη όπως αναλώσιμα κλπ.

Τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποτελούν ένα ακόμη αγκάθι που θα πρέπει να δει προσεκτικά ο κ. Βορίδης, αφού και στην συνάντηση μεταξύ ΠΕΦ και ΣΦΕΕ το θέμα αυτό κυριάρχησε. Ειδικότερα, έγινε ενημέρωση από την πλευρά του ΣΦΕΕ για τα χρέη Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ, με ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα ελέγχου από το Υπουργείο των άλλων κέντρων κόστους στα νοσοκομεία.
Σχετικά με τα χρέη ΕΟΠΥΥ το Υπουργείο ανέλαβε την διερεύνηση της δυνατότητας πληρωμής των εταιρειών σε πρώτη φάση στο εξάμηνο (δεδομένης της πληρωμής των φαρμακείων στο 3μηνο), εφιστώντας τους την προσοχή, ότι σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία είναι 60 ημέρες.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης και στο θέμα της μεταφοράς και ένταξης ορισμένων ψυχιατρικών νοσοκομείων σε γενικά νοσοκομεία. Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία) εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην διαδικασία πώλησης τριών ψυχιατρείων. Τα ψυχιατρεία τα οποία μπαίνουν στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ είναι της Κέρκυρας, των Χανίων και της Κατερίνης, τα οποία έχουν σημαντική κτηματική περιουσία.
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα Ψυχιατρικά Περιφερειακά Νοσοκομεία καταργήθηκαν ως αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι υπηρεσίες τους μεταφέρθηκαν στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων των πόλεων που έχουν έδρα. Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αλλά δεν πρόλαβε να ψηφισθεί.
Το ΕΣΥ και ειδικότερα οι εργαζόμενοι του είναι ήδη επιβαρυμένοι και έχουν βάλει τεράστια πλάτη να βοηθήσουν όσο μπορούν στα χρόνια της κρίσης, με μειωμένο προσωπικό και τραγική υποχρηματοδότηση.
Σε μία χώρα που έχει ταλανιστεί από μία τρομακτική ύφεση η οποία ξεκίνησε από οικονομική και πέρασε σε κοινωνική με αποχρώσεις ανθρωπιστικής, το να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη. Είναι υποχρέωση και σεβασμός προς τους πολίτες της, και κυρίως προς τους ανασφάλιστους.
Βεβαίως και χρειάζεται η οργάνωση και βεβαίως το νοικοκύρεμα είναι σημαντικό, ωστόσο είναι τελείως διαφορετικό να μιλάμε για εκχώρηση βασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες (outsourcing) επικαλούμενοι πάντα την τρόικα και τους δανειστές. Το ΕΣΥ πρέπει να διατηρήσει τον βασικό του και κυρίαρχο χαρακτήρα που είναι ο δημόσιος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υποστηρίξει με σθένος ο νέος υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου