Με τη συνδρομή φαρμακευτικών τα δωρεάν φάρμακα

Χείρα βοηθείας ζητείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να προχωρήσει η παροχή δωρεάν φαρμάκων στους ανασφάλιστους πολίτες. Οι εταιρείες καλούνται μάλιστα να καλύψουν το ήμισυ του ποσού των 200 εκατ. ευρώ που απαιτείται για τη φαρμακευτική κάλυψη όσων έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα. Το σχέδιο για την παροχή δωρεάν φαρμάκων προβλέπει ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα διατεθούν περίπου 100 εκατ. από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από τις επιχειρήσεις φαρμάκου, οι οποίες θα διαθέτουν με έκπτωση τα σκευάσματά τους στον ΕΟΠΥΥ.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για την παροχή δωρεάν φαρμάκων στους ανασφάλιστους αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο μήνα. Όπως λένε οι πληροφορίες μέχρι τώρα, οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα της φαρμακευτικής περίθαλψης με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες που ακολουθούνται για τους ασφαλισμένους. Οι ανασφάλιστοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους όπως ακριβώς τα προμηθεύονται και οι ασφαλισμένοι από τα φαρμακεία, ενώ οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο κωδικούς, έναν για τους ασφαλισμένους και έναν δεύτερο για τους ανασφάλιστους, τους οποίους θα καταθέτουν στον ΕΟΠΥΥ για να πληρώνονται.
Η φαρμακευτική κάλυψη έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για δωρεάν πολυήμερη ή βραχεία νοσοκομειακή περίθαλψη σε όσους στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Και τα δύο αποτελούσαν πάγιες «εντολές» της τρόικας, η οποία σε κάθε της έκθεση τόνιζε τον ανησυχητικά διογκούμενο αριθμό των ανασφάλιστων και την έλλειψη της υγειονομικής τους κάλυψης, και καλούσε το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει μέτρα μέσα στον Ιούνιο.

Το σχέδιο για την παροχή δωρεάν φαρμάκων μπορεί να προχωρά, εντούτοις ο αριθμός των ανασφάλιστων παραμένει ακόμη άγνωστος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 2,4 εκατ. και με βάση αυτό το νούμερο σχεδιάζει την φαρμακευτική κάλυψη. Στον αντίποδα, πολλοί υγειονομικοί φορείς κάνουν λόγο για 3 εκατ. ανασφάλιστους, με το 44% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ως εκ τούτου και μέχρι να ανακοινωθεί η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας, πολλές ήταν οι φαρμακευτικές που τον τελευταίο χρόνο προέβησαν σε δωρεές φαρμάκων για τους ανασφάλιστους, ενώ και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος είχε προχωρήσει ήδη από πέρσι στη δημιουργία Τράπεζας Φαρμάκων για τη συλλογή σκευασμάτων από τις εταιρείες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου