Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 33 δισεκατομμύρια τα 6 χρόνια της κρίσης

Βαρύ ήταν το τίμημα της κρίσης για τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέγραψαν απώλειες 33 δισ. ευρώ τα έξι χρόνια της κρίσης. Την ίδια ώρα, οι προϋπολογισμοί των ταμείων για το 2014 προβλέπουν ελλείμματα πάνω των 2 δισ. ευρώ.Η ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ταμεία παρουσιάστηκε στο 30ο συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ).

Πώς δημιουργήθηκε η «τρύπα» 

Η «τρύπα» των 33 δισ. ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Θανάση Καποτά, στην ανεργία που στερεί από το σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ, στη μείωση μισθών που οδήγησε σε απώλειες 3 δισ. ευρώ, στην εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που έφεραν έλλειμμα 8,5 δισ. ευρώ, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που κοστολογείται στο 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και στην περικοπή των κοινωνικών πόρων που είχε κόστος 1 δισ. ευρώ. Στις συνολικές απώλειες προστίθενται και τα 12 δισ. ευρώ από το PSI.

Ελλείμματα και στους προϋπολογισμούς του 2014

Οι εργαζόμενοι στα ταμεία προβλέπουν και για την τρέχουσα χρονιά ελλείμματα άνω των 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα στο ΙΚΑ έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ, στο ΕΤΕΑ 274 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ 462,7 εκατ. Ευρώ, στον ΟΓΑ 181,3 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) 91,3 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) 66,2 εκατ. ευρώ και στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: 39,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Σχόλια