13 06 14 ΠΑΣΙΔΙΚ: Νομικές ενέργειες σχετικά με τα νέα σημειώματα claw back – rebate

Αθήνα, 13/06/2014

Αναφορικά με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την αποστολή των σημειωμάτων καταλογισμού του rebate και του claw back του έτους 2013 από τον ΕΟΠΥΥ, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Το σύνολο σχεδόν του κλάδου προσέφυγε δικαστικά κατά των μέτρων του rebate και του claw back μετά την αποστολή των σημειωμάτων του πρώτου εξαμήνου. Αυτή ήταν πιθανότατα και η αιτία που δεν συμψηφίστηκαν τα ποσά του α’ εξαμήνου, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Επιλεκτικά, κατατέθηκαν αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως και ευδοκίμησαν αρκετές. Σημαντικό σημείο για την ευδοκίμηση της αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως ήταν η αναμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του κάθε κέντρου μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Ταυτόχρονα έχει συζητηθεί η αίτηση ακυρώσεως του ΠΑΣΙΔΙΚ ενώπιον του ΣτΕ κατά του μέτρου του claw back και αναμένουμε την έκδοση απόφασης. Αποφασίστηκε επίσης να προσφύγουμε κατά των νέων υπουργικών αποφάσεων που αντικατέστησαν τις προηγούμενες με τις οποίες θεσπίστηκαν τα παραπάνω μέτρα. 

Σχετικά με τα νέα σημειώματα και την πρακτική του ΕΟΠΥΥ, η βέλτιστη λύση από νομικής απόψεως, είναι να παραιτηθούμε, όσοι ασκήσαμε προσφυγές κατά των σημειωμάτων του πρώτου εξαμήνου, από το δικόγραφο των προσφυγών και να αναζητήσουμε να μας επιστραφεί το καταβληθέν παράβολο. Θα ασκήσουμε εκ νέου προσφυγές κατά της νέας πράξης του ΕΟΠΥΥ που περιλαμβάνει το rebate και το claw back όλου του έτους πλέον. 

Προκειμένου για την νέα αυτή προσφυγή, ισχύουν τα ίδια που είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη ενημέρωσή μας, δηλαδή:
- Τα σημειώματα που αφορούν στο clawback και rebate όλου του έτους πρέπει να προσβληθούν με προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δεδομένου ότι η Απόφαση προέρχεται από την Κεντρική Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που εδρεύει στην Αθήνα. 

- Η προθεσμία άσκησης προσφυγής είναι 60ημερη από τότε που ο κάθε πάροχος έλαβε γνώση τυπώνοντας το σημείωμα από το e-ΔΑΠΥ. Θυμίζουμε ότι το σύστημα περιέχει αρχείο καταγραφής του πότε ο κάθε πάροχος έλαβε γνώση του σημειώματος.

Προκειμένου να καλύψουμε το δυσβάστακτο έξοδο για τους παρόχους καταφέραμε να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο το συνολικό έξοδο για τους παρόχους μέλη μας για την άσκηση (σύνταξη και κατάθεση) της προσφυγής στο ποσό των € 480 (ανά προσφυγή περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) για όσους έχουν ήδη ασκήσει προσφυγές και θα αναζητήσουν συνεπώς το καταβληθέν παράβολο. Για όσους δεν άσκησαν προσφυγή κατά των πρώτων σημειωμάτων το κόστος ανέρχεται στα 600 €. 

Επιπλέον, συστήνουμε την κατάθεση και αιτήσεων λήψεως προσωρινών μέτρων που να απαγορεύουν στον ΕΟΠΥΥ την είσπραξη των αναφερόμενων στο σημείωμα ποσών. Γι’ αυτήν την αίτηση (αναστολής) το κόστος είναι € 480 (ανά αίτηση αναστολής) για όσα μέλη θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το παράβολο της προηγούμενης αιτήσεως. Η αμοιβή αυτή περιλαμβάνει ΦΠΑ και την συζήτηση της προσωρινής διαταγής.

Επειδή η χορήγηση ή μη προσωρινής διαταγής εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του κάθε παρόχου, θα πρέπει να υπάρξει αυξημένη συνεργασία με την ανωτέρω δικηγορική εταιρεία και αναμόρφωση των οικονομικών στοιχείων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε απευθείας από τους αρμόδιους δικηγόρους.

Οι ενέργειες αυτές έχουν ανατεθεί στην Δικηγορική Εταιρεία Κατσίκης – Καλαματιανού και Συνεργάτες, με την οποία συνεργάζεται ο Σύνδεσμος μας. Στην ανωτέρω δικηγορική εταιρεία μπορείτε να απευθυνθείτε είτε απευθείας (τηλ. 210 8224775, φαξ 2108223881, email. info@kklegal.euΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ) είτε μέσω του Συνδέσμου μας.

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος         Βιοχημικός

3 σχόλια:

  1. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ..ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΣ ΣΤΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΣΑΣΤΑΝ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΣΑΣ ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΑΣ..ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς είναι.Ανεμομαζώματα διαολοσκορπίσματα...

      Διαγραφή
  2. Και συνεχιζουν για την παρτη τους....και κανουν και προκλητη ζητηση υπηρεσιων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή