Πιο αυστηρό, στοχευμένο και πολυπαραγοντικό το νέο πλαφόν συνταγογράφησης από τον Yπ. Υγείας

Από Βασίλη Βενιζέλο – ygeia360.gr

Πιο αυστηρός, στοχευμένος και πολυπαραγοντικός θα είναι ο νέος τρόπος προσδιορισμού του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, τον οποίο θα προβλέπει η τροπολογία την οποία θα καταθέσει την Δευτέρα 5 Μαϊου στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, το πλαφόν θα προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στο 20% μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο όγκο της συνταγογράφησης για το 2013, ενώ θα λαμβάνονται επίσης υπόψιν στον υπολογισμό του η διασπορά των γιατρών ειδικοτήτων στις διάφορες περιοχές της χώρας, η επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού στις διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και ο ακριτικός ή νησιωτικός χαρακτήρας ορισμένων περιοχών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μην υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, ενώ το επείγον της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Άδωνι Γεωργιάδη οφείλεται πρωταρχικά στο γεγονός ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υπερέβη κατά 20 εκατ. ευρώ το αποδεκτό όριο για τον Απρίλιο του 2014.

Στην ίδια τροπολογία της Δευτέρας 5 Μαϊου, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα περιλάβει και έναν νέο τρόπο υπολογισμού του clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, προκειμένου το μέτρο να ισχύει δικαίως και ισοτίμως για όλες τις εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου