eHealth κατά της κρίσης

Εργαλείο για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, για εξοικονόμηση των δαπανών αλλά και μέσο διασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, ακόμη και συνεισφοράς στην έξοδο από την κρίση μπορεί να αποτελέσει η ηλεκτρονική υγεία.

Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού forum για την ηλεκτρονική υγεία. 

Στόχος του eHealth Forum είναι να «αναδείξει τη διεθνή εμπειρία και πρακτική στον τομέα της ανάπτυξης εφαρμογών πληροφορικής στην Υγεία και ειδικότερα στο πεδίο της αξιοποίησης καινοτόμων λύσεων για την παροχή υπηρεσιών θεραπείας, παρακολούθησης και αποκατάστασης των ασθενών εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος».

«Η κρίση μας αναγκάζει να λάβουμε δράση, να είμαστε πιο δημιουργικοί», υποστήριξε ο επίτροπος Υγείας Tonio Borg, απαντώντας σε ερώτηση του Virus, ενώ σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, πρέπει να συντελεστεί μια αλλαγή νοοτροπίας. «Μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα βέβαια στην παροχή υπηρεσιών υγείας», σημείωσε η κ. Kroes. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Αν δεν είχαμε εφαρμόσει το e-prescription δεν αποκλείεται να είχε καταρρεύσει όλο το δημόσιο σύστημα», ανέφερε και τόνισε πως η eHealth όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. 

Νωρίτερα, στην τοποθέτηση της ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Χρ. Παπανικολάου, όταν η ίδια, η κ. Kroes, ο κ. Borg και ο κ. Γεωργιάδης εγκαινίασαν το forum, έκανε λόγο για «μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητηθούν οι μεγάλες προτεραιότητες των πολιτικών της ΕΕ: ο στρατηγικός προγραμματισμός για τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας μεγάλης κλίμακας για τους Ευρωπαίους πολίτες, που αποτελούν καίριας σημασίας επένδυση για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Η κ. Παπανικολάου υπογράμμισε και τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας της πληροφορίας (ICT) ώστε οι εφαρμογές ehealth να λειτουργήσουν σαν μοχλός για ριζικές αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. «Οι τεχνολογίες αυτές θα μεταμορφώσουν την παραδοσιακή ιατρική πρακτική σε νέα μοντέλα παροχής υγειονομικής περίθαλψης και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας που δοκιμάζεται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις δημογραφικές εξελίξεις».

Μόλις το 9% των νοσοκομείων της Ευρώπης επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο ηλεκτρονικά.

«Η ηλεκτρονική υγεία παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες για τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ελλάδα, το μέσο κόστος έπεσε κατά 30% μετά την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μια καινοτομία που ταυτόχρονα καταπολεμά την απάτη και παρεμποδίζει την υπερσυνταγογράφηση. Πρέπει να επενδύσουμε σε τομείς που υπόσχονται δυναμική καινοτομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζουν το εργατικό δυναμικό, ώστε να παραμένει μακροπρόθεσμα ευτυχισμένο και υγιές. Για παράδειγμα: στην Ιταλία, τα εργαλεία του eHealth έχουν εξοικονομήσει ένα ευρώ σε κάθε 9 ευρώ που έχει ξοδευτεί στην περίθαλψη. Στην Εσθονία οι πολίτες μπορούν online να βλέπουν τους φακέλους τους, να συναινούν στις διαδικασίες και να έχουν έλεγχο στις συνταγές. Χρησιμοποιείται σχεδόν από τους μισούς πολίτες, 80% των συνταγών, 90% των γιατρών και 100% με ασφάλεια». Στη συνέχεια, η Επίτροπος τόνισε την ανάγκη για χρηματοδότηση της καινοτομίας: «Αυτό προωθούμε με το Horizon 2020 και με την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση. Στα επόμενα 6 χρόνια με το Horizon 2020, η Ε.Ε. έχει διασφαλίσει πάνω από ένα δισ. ευρώ για να στηρίξει την Έρευνα και την Καινοτομία στην ηλ-Υγεία και στην Τεχνολογία της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών σχετικά με τη γήρανση», υπογράμμισε η Ν. Kroes. 

Ο Επίτροπος για την Υγεία, Tonio Borg αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, και στη δέσμευσή τους για την ευρεία χρήση εφαρμογών ηλ-υγείας και για την ένταξή τους στις εθνικές πολιτικές υγείας. Τόνισε τα οφέλη που έχει η ηλ-υγεία για καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς/χρήστες, π.χ. η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και το απλό κλείσιμο ραντεβού με τον γιατρό. Αυτό αφορά ειδικά ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, είναι προφανής η αξία των εφαρμογών eHealth για την εξοικονόμηση των δαπανών για τα συστήματα υγείας πανευρωπαϊκά.

Επίσης, σημαντική είναι η συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και περιφερειών και δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της ηλ-υγείας, μια πολιτική που ήδη εφαρμόζεται από τις Δράσεις της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση (EΙP on AHA).
Τέλος, ο κ. Borg αναφέρθηκε στις εφαρμογές mHealth, για τις οποίες εκδόθηκε Green Paper από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το επόμενο βήμα στις εφαρμογές για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου