Κατατέθηκε τροπολογία που επαναφέρει το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων, αλλά ο Υπουργός πρόταξε την τροπολογία τονίζοντας ότι “είναι έκτακτο θέμα».

Τροπολογία για επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων, αλλά ο Υπουργός πρόταξε την τροπολογία τονίζοντας ότι “είναι έκτακτο θέμα». Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων που συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή απόφαση αναστολής του μέτρου της συνταγογράφησης αφενός λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα του και αφετέρου επειδή δεν ελήφθη μέριμνα για συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία και όχι την επιγραφή του φαρμάκου.

Όπως είπε ο υπουργός το πλαφόν επανέρχεται επειδή την Παρασκευή έλαβε τα αποτελέσματα για τη δαπάνη του Απριλίου ήταν πάνω από το στόχο και “προσομοιάζουν στην εποχή πριν επιβληθεί το πλαφόν». Τα στοιχεία ανησύχησαν και την τρόικα, η οποία ζητά μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και νέα μείωση της τιμής των γεννοσήμων φαρμάκων, πρόσθεσε. Αν δεν εγκριθεί η τροπολογία θα πρέπει να αυξήσουμε το ύψος του clowback (είναι χρήματα που ουσιαστικά επιστρέφονται στο δημόσιο από τις φαρμακευτικές εταιρείες), υποστήριξε.

Την ανάγκη σωστής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των γιατρών επεσήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Κρεμαστινός.

Φαρμακευτική δαπάνη

Ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 2,530 δις, με συνολική εξοικονόμηση 3 δις ευρώ. Για το 2014 ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 2 δις ευρώ (δηλαδή μείωση άνω του 20%). Για να επιτευχθεί ο στόχος, συνέχισε, έχουν ληφθεί ήδη σειρά μέτρων π.χ. ΗΔΙΚΑ, μείωση τιμών, αλλαγή τρόπου ασφαλιστικής αποζημίωσης με μεγαλύτερη συμμετοχή του ασφαλισμένου αν δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο.

Η μεγάλη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης συνέβη το 2012 κατά 1 δις και το 2013 κατά 0,5 δις, σχολίασε ο Βουλευτής της ΝΔ και πρ. υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δις ευρώ το 2009, έγινε 3,9 δις τον Δεκέμβριο του 2012, όμως στην πράξη ήταν 4,2 δις αν εξαιρεθεί το rebate, ενώ εκείνος την παρέδωσε τον Δεκέμβριο του 2013 στα 2,9 δις (δηλαδή μειωμένη κατά 1 δις).

Υπογράμμισε ακόμη ότι εκείνος παρέδωσε στον Αδ. Γεωργιάδη δαπάνη 190 εκατ. το Μάιο και 194 εκατ. τον Ιούνιο του 2013, που σημαίνει ότι είχαμε πιάσει από νωρίς το στόχο που ήταν στα 190 εκατ. το μήνα.

“Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζετε το ζήτημα του περιορισμού της δαπάνης; Ακόμη και τα 2 δισ. αν είμαστε αποφασισμένοι μέσα από διάλογο στην Επιτροπή ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσαμε να βρούμε εξοικονόμηση μέσα σ’ αυτές τις δαπάνες και τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής προτείνοντας ενδεικτικά για τον καθορισμό της τιμής να μην λαμβάνονται υπόψη οι 3 χαμηλότερες τιμές, αλλά οι 2 χαμηλότερες τιμές.

Ο Π. Κουρουμπλή υπογράμμισε την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου για την φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μπορεί το φάρμακο να είναι είδος πολυτελείας, τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται πλαφόν ανεξαιρέτως στους γιατρούς είτε συνταγογραφούν νόμιμα είτε όχι.

Το όριο των 2 δισ. μπαίνει με αυθαίρετο τρόπο, επεσήμανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. Το όριο έχει συνδεθεί με το 1% του ΑΕΠ, απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Τροπολογία

Η τροπολογία έχει ως εξής: “Με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, στόχοι συνταγογράφησης φαρμάκων, περιορισμοί, και κάθε αναγκαίο μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού. Με όμοια απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί και τα μέτρα να μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και το μείγμα αυτών, την γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης.

Επίσης, δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας προσδιορίζονται επίσης επιπρόσθετα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εξαιρέσεων από τις άνω ρυθμίσεις, συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών, φαρμάκων, μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών και επίσης καθορίζεται ο τρόπος ενσωμάτωσης των άνω ρυθμίσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μεθοδολογία ελέγχου καθώς και κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους».

Newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου