Σε δύο μέτωπα τα Διαγνωστικά

Γράφει η Αγγελική Aγγουρίδη (Virus.com.gr)
Σοβαρές διαφωνίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Υγείας, για το μέλλον των διαγνωστικών κέντρων, των εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Διαγνωστικών (ΣΕΔ).

Η επιβολή ατομικού πλαφόν, ανά πάροχο και ανά υγειονομική περιφέρεια, αποτελεί το κύριο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΙΦΠΦΥ), που συμμετέχουν στη ΣΕΔ.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, «η Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. καλυπτόμενη από την Π.Ε.Δ. συνεχίζει την προσπάθεια επιβολής του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού μέτρου του ατομικού plafond ανά πάροχο και ανά υγειονομική περιφέρεια για τις διαγνωστικές εξετάσεις τρέχοντος έτους, προσπαθώντας μάλιστα με μεγάλη σπουδή να προκαταλάβει και να εξαναγκάσει τον Υπουργό Υγείας να υιοθετήσει τις θέσεις της, παρά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το συγκεκριμένο μέτρο παράνομο και αντισυνταγματικό, γιατί καταργεί το αναφαίρετο δικαίωμα του ασφαλισμένου να μπορεί να επιλέξει τον γιατρό του και το διαγνωστικό κέντρο / εργαστήριο της προτίμησής του».

Οι δύο φορείς καταγγέλλουν τόσο την ΠΟΣΙΠΥ όσο και τους Ιατρικούς Συλλόγους που συντάσσονται με τις εν λόγω θέσεις, πως εξυπηρετούν τα ιδιοτελή συμφέροντα των μελών τους, λειτουργώντας στην ουσία σαν συντεχνί.

Εκφράζουν, μάλιστα, την ανάγκη να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του ασφαλισμένου για τον γιατρό και το διαγνωστικό κέντρο / εργαστήριο της επιλογής του και το κίνητρο του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων για ποιοτικές υπηρεσίας υγείας και αξιόπιστα αποτελέσματα εξετάσεων.
«Είμαστε βέβαιοι ότι ο Υπουργός Υγείας υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των κατοίκων αυτής της χώρας, όπως επιβάλλει ο θεσμικός ρόλος του, δεν θα υποκύψει στις κραυγές και τους εκβιασμούς των συντεχνιών και θα προασπίσει το δίκαιο, το ηθικό και το συνταγματικά κατοχυρωμένο», καταλήγει η ΣΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου