ΠΑΣΙΔΙΚ Ενημέρωση από τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας για την διαπραγμάτευση των νέων συμβάσεων

Αθήνα 1/5/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Χθες, Τετάρτη 30/4/2014, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου του Συνδέσμου μας με τον Υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, στην οποία παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντ. Μπέζας και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Δημ. Κοντός.

Εκτός από τα άλλα σημαντικά θέματα που έπρεπε να συζητήσουμε βάσει υπομνήματος που είχαμε αποστείλει από την 7/4/2014, το σημαντικότερο όλων ήταν οι προτάσεις μας για τον τρόπο εκτέλεσης του κλειστού προϋπολογισμού τρέχοντος έτους, ζήτημα το οποίο σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση, στην κυριολεξία, του κλάδου των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων και ως εκ τούτου αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της συνεργασίας μας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.

Η συζήτηση ήταν απογοητευτική για τα δύο πρώτα θέματα που εξετάσαμε και που αφορούσαν το μεν πρώτο την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ετών 2008-2011, το δε δεύτερο την αυτόματη περικοπή δαπανών(rebate/claw back) έτους 2013, ενώ κορυφώθηκε στο θέμα που αφορούσε την εκτέλεση του κλειστού προϋπολογισμού τρέχοντος έτους, όπου αποκαλύφθηκε ευθαρσώς η πρόθεση της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Υπουργείου Υγείας για επανάληψη της αυθαίρετης, αυταρχικής και ανήθικης περικοπής δαπανών(claw back) στα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, όπως συνέβη την χρονιά που μόλις πέρασε.
Με άλλα λόγια ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δυστυχώς, εντελώς ξεδιάντροπα, απαιτεί από τους παρόχους να εξυπηρετήσουν πλήρως τις πραγματικές ανάγκες 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού, με έναν πλασματικό από κάθε άποψη προϋπολογισμό, μεταφέροντας στην ουσία στους παρόχους το μεγαλύτερο μέρος από το πραγματικό κόστος αυτών των εξετάσεων, αφού δεν θα το πληρώσει, μολονότι γνωρίζει ότι η λειτουργία ενός Διαγνωστικού Κέντρου- Εργαστηρίου επιβαρύνεται εκτός από το λειτουργικό κόστος και από το κόστος των αντιδραστηρίων και δεκάδων άλλων αναλώσιμων υλικών, τα οποία απαιτούνται για την διενέργεια όλων αυτών των εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων.

Από την άλλη πλευρά, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται από πλευράς Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη σύλληψη της προκλητής ζήτησης, απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται, αλλά ούτε και για την προστασία των εκτελούντων τις παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, τα οποία είναι υποχρεωμένα να εκτελούν οιανδήποτε εξέταση αναγράφεται στο παραπεμπτικό του κλινικού (θεράποντος) ιατρού και μολονότι έχουμε προτείνει απλές και εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση και των δύο παραπάνω περιπτώσεων, η Διοίκηση του Οργανισμού, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, αρνείται να τις εφαρμόσει, ζητώντας μάλιστα από εμάς να την υποκαταστήσουμε στο έργο αυτό!!! Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας, με το πρόσχημα της καθυστέρησης της υπογραφής σύμβασης έργου από τους παρόχους με κάποια από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για τον έλεγχο των διαγνωστικών εξετάσεων-πράξεων έτους 2013, έδωσε εντολή να μην προχωρήσει η πληρωμή της προκαταβολής μηνός Φεβρουαρίου 2014, μολονότι του επισημάναμε ότι αφ’ ενός μεν είμαστε στις τελικές διευθετήσεις για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης έργου, αφ’ ετέρου δε ότι οι απαιτήσεις των παρόχων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι πολλαπλάσιες από την οφειλή της προκαταβολής μηνός Φεβρουαρίου 2014.

Η υποκρισία, ο εμπαιγμός και ο ωμός εκβιασμός έχουν τα όριά τους και η προκλητική συμπεριφορά του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μας οδηγεί αναπόφευκτα στη ρήξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες αυτής της δύσμοιρης χώρας, όταν μάλιστα οι δημόσιες δομές του Π.Ε.Δ.Υ. υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, όσον αφορά τη διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων-πράξεων.


Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας


Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας                Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός-Ακτινολόγος                         Βιοχημικός

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΛΕΟΝ..ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΥΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΣΤΕΣ..ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΞΟΔΑ...ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ...ΑΠΛΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΚΡΥΦΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή