Αγανάκτηση των εργαζομένων για ιδιωτικοποιήσεις στον ΕΟΦ

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή (Ygeia360.gr) Την αντίθεση τους εκφράζουν στο ενδεχόμενο της εξωτερικής ανάθεσης σε ιδιώτες δραστηριοτήτων του ΕΟΦ, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, επισημαίνοντας και τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ασφάλεια των φαρμάκων.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο e-Health Forum για εξωτερική ανάθεση σε ιδιώτες (outsourcing) δραστηριοτήτων του ΕΟΦ προκάλεσαν «έκπληξη και απογοήτευση» στους εργαζομένους του Οργανισμού, οι οποίες όπως υποστηρίζουν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Γεωργιάδης στη συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους στις 10.4.2014 και γενούν ερωτηματικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων στη συνάντηση αυτή ανέδειξαν στον Υπουργό την κρισιμότητα της κατάστασης στον Οργανισμό, αποτέλεσμα της σοβαρής υποστελέχωσής του.

Ο υπουργός Υγείας με τη σειρά του έδειξε ότι αντιλαμβάνεται την άμεση ανάγκη για ενδυνάμωση του Οργανισμού με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. Οι δηλώσεις όμως του κ. Γεωργιάδη τη περασμένη Δευτέρα ακυρώνουν τα όσα συμφωνήθηκαν στην συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι ζητάνε από τον υπουργό Υγείας να τους διευκρινίσει «γιατί αφού δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού, προτίθεται να παραχωρήσει δραστηριότητες του Οργανισμού σε ιδιώτες και με ποια κριτήρια.»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει ότι τα τρία τελευταία χρόνια με δελτία τύπου, συνεντεύξεις και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία επανειλημμένα έχει τονίσει το πρόβλημα της συνεχούς υποστελέχωσης αλλά :

«Οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας αν και δήλωναν δημόσια ότι ο ΕΟΦ συνεχίζει μέχρι σήμερα να προασπίζει τη δημόσια υγεία, στηριζόμενος στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού που διαθέτει εξειδίκευση, εμπειρία και ευσυνειδησία, δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την αποδυνάμωση του ΕΟΦ. Αντίστοιχοι Οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στελεχωμένοι με 500-750-300 (Δανία – Σουηδία – Ιρλανδία) άτομα προσωπικό.»

Επίσης αναφέρουν πως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως και όλοι οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δημόσιο χαρακτήρα και λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας και το κοινωνικό συμφέρον.

«Έτσι μόνον ο ΕΟΦ μπορεί να εξασφαλίζει ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά αλλά και να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και κατ' επέκταση την ελληνική οικονομία.» τονίζουν.

Παράλληλα υποδεικνύουν στον υπουργό Υγείας ότι «θα πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες πώς θα εξασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των φαρμάκων και των υπόλοιπων προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ όταν η αξιολόγηση και η αδειοδότησή τους θα γίνεται με εξωτερική ανάθεση σε ιδιώτες καθώς στην περίπτωση αυτή θα αποτελούν έρμαια των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.»

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ τον καλούνε τον κ. Γεωργιάδη να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σχετικής προκήρυξης που κατατίθεται αυτές τις ημέρες από τη Διοίκηση του ΕΟΦ στο Υπουργείο για την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ και του υπενθυμίζουν ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας»

Σχόλια