Ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη 67η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 19 Μαΐου 2014 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Υγείας, κ Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας την ΕΕ, στο πλαίσιο της τρέχουσας ελληνικής Προεδρίας, συμμετείχε στην 67η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 19 Μαΐου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη  κ Αλέξη Αλεξανδρή, τον Διευθυντή του Γραφείου του κ Διονύσιο Δαβουρλή και τον Καθηγητή κ Χρίστο Μαντζόρο, υποψήφιο της Ελλάδας για το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ.
Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του ο Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντας την παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο απαιτεί παγκόσμια αντιμετώπιση, ενώ εστίασε στις συνέπειες που επιφέρει στον περιβάλλον- υπό τη μορφή των ακραίων καιρικών φαινομένων-, στη διατροφή, την ποιότητα του νερού και του αέρα, στη χλωρίδα και την πανίδα και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία, μέσω της διάδοσης ιών και επιδημιών.

Στη συνέχεια εξήρε τη λειτουργία του ΠΟΥ ως θεματοφύλακα της παγκόσμιας ατζέντας θεμάτων Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι ο Οργανισμός ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες, σύνθετες προκλήσεις στον τομέα Υγείας. Πρόσθεσε δε, ότι ο ΠΟΥ πρέπει να διαθέτει αντανακλαστικά και ετοιμότητα ούτως ώστε να διαχειρίζεται προβλήματα, απειλές και ανθρωπιστικές κρίσεις με προεκτάσεις στην Υγεία.
Εκπροσωπώντας την ΕΕ, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία της επιτυχούς εφαρμογής των διεθνών κανονισμών υγείας, με αφορμή ιδίως την πρόσφατη έξαρση επιδημιών όπως πχ πολιομυελίτιδα, Mers και Embola , ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία της ΕΕ για τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις σε περιοχές όπως: Κεντρική Αφρική, Νότιο Σουδάν, Συρία αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ Γεωργιάδης επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και της συμμετοχής μη κρατικών- φορέων στη διακυβέρνηση του ΠΟΥ, ο οποίος ως Οργανισμός θα πρέπει να είναι ανεπηρέαστος από κάθε είδους σύγκρουση συμφερόντων προκειμένου να εγγυηθεί την εφαρμογή επιτυχημένων πολιτικών Υγείας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γενεύη, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΗΕ, κ  Michael Moeller.

Σχόλια