350 φάρμακα στην λίστα των ΜΥΣΥΦΑ

Απόφαση με την οποία θα προστεθούν στον κατάλογο των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων 350 φάρμακα, ετοιμάζεται να εκδώσουν την Δευτέρα το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Με τα σκευάσματα αυτά, ο κατάλογος με τα ΜΥΣΥΦΑ θα αγγίζει τα 1.150 φάρμακα.

Τα εν λόγω σκευάσματα πληρούν όλες τις επιστημονικές προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην συγκεκριμένη λίστα, ενώ αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Λιντζέρη, η διαδικασία προχωρά, αφού εγκρίθηκαν από την Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κούβελα καθώς και από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εν λόγω φαρμάκων ανήκουν στην αρνητική λίστα, δηλαδή δεν αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση και επομένως οι πολίτες για να τα αγοράσουν, τα πληρώνουν από την τσέπη τους ήδη, και δεν πρόκειται για καινούρια επιβάρυνση. 
Αναφορικά με τις κατηγορίες, ανήκουν σε πολλές θεραπευτικές κατηγορίες, ωστόσο δεν θα βρει κάποιος καρδιολογικό σκεύασμα στην συγκεκριμένη λίστα, όπως και σκεύασμα για την γαστροπροστασία, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη η τελευταία κατηγορία δεν συνταγογραφείται. 

Να σημειωθεί ακόμη, ότι τα φάρμακα αυτά, παραμένουν στις ίδιες τιμές μέχρι το τέλος του 2016, όπως έχει αποφασισθεί, ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι τιμές τους θα είναι ελεύθερες προς τα πάνω και θα επιτρέπεται επιπλέον, και η διαφήμισή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου