14 05 14 Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΔ μετά τη λήξη της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών των εργαστηριακών με τον ΕΟΠΥΥ

Μετά από μία επιτυχημένη επίσχεση όλου του εργαστηριακού τομέα και των διαγνωστικών μονάδων υγείας που εγκαινίασε για πρώτη φορά την καθολική συμμετοχή πολλών περιοχών της χώρας κατά της συστηματικής υποχρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κατά την οποία αξιολογήθηκαν και εκτιμήθηκαν τα δεδομένα και οι προτάσεις που προέκυψαν από τη συνεχή διαβούλευση με τους εκπροσώπους του Υπουργείου.

Εκτιμήθηκε ότι σε γενικές γραμμές η στάση του ΥΥΚΑ αδικεί τα αιτήματα του κλάδου μας που επιβαρύνθηκε οικονομικά από την κάλυψη των αναγκών για πρωτοβάθμια περίθαλψη από το σύνολο των ασφαλισμένων, που έχουν προκύψει από το κλείσιμο των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ.

Παρόλα αυτά έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα μας που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των χιλιάδων διαγνωστικών εργαστηρίων ,που είναι διασπαρμένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έχουν δε καταγραφεί με γραπτή δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας:

Αναπλήρωση του προϋπολογισμού μας για το πρώτο πεντάμηνο του έτους που δε λειτουργούσαν οι δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ, με ανάληψη του κόστους της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Ατομικό πλαφόν ανά πάροχο με δικαίωμα ημερήσιας διαχείρησης του ραντεβού των ασθενών προσαρμοσμένο στη δομή της εκάστοτε διαγνωστικής μονάδας με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των παρόχων και της διασφάλισης της ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Το clawback καθίσταται "δυνητικό" με τη δυνατότητα να εξοφλείται κάθε παραπεμπτικό που θα εκτελείται. Για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα κατοχυρώνεται το δικαίωμα ελεύθερης πελατείας.

Υποχρεωτικές κατευθυντήριες οδηγίες στην αναγραφή των παραπεμπτικών.
Εξετάσεις εκτός διαγνωστικών πρωτοκόλλων δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό και δεν θα υποχρεώνεται ο πάροχος να τις εκτελέσει.

Άμεση εξόφληση των οφειλομένων με σημερινή υπογραφή του χρηματικού εντάλματος του μηνός Φεβρουαρίου του 2014.

Ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν από το 2010 με δημιουργία ομάδας εργασίας με την εποπτεία του ΠΙΣ. 

Τακτοποίηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων που επιβαρύνουν τους παρόχους για ποσά που έχουν παρακρατηθεί λόγω των κουρεμάτων του 2013. 

Δημιουργία επιτροπής απο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τον έλεγχο της δαπάνης και την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. 

Στη συνάντηση που ακολούθησε στο Υπουργείο Υγείας , επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ ως προς τα συμφωνηθέντα. 

Με σκοπό να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των όσων αναφέρθηκαν , αναστέλλεται προσωρινά η επίσχεση εργασίας του διαγνωστικού τομέα. 

Κατά γενική ομολογία, εγκαινιάστηκε επιτυχώς η ενιαία συνεργασία των φορέων του διαγνωστική τομέα της ΠΦΥ που θα παρακαλουθεί στενά την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουγείου και θα αντιστέκεται συλλογικά στις παράλογες απαιτήσεις της πολιτείας.

Ο ΠΙΣ θα εξακολουθεί να διεκδικεί την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και να αντιτίθεται στην εφαρμογή του clawback

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου