Επιστολή παιδίατρου προς τον ΕΟΦ για τους κίνδυνους δημόσιας υγείας από την αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Προς τον ΕΟΦ

Με αφορμή περιστατικό ασθενούς μου κάνω ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν την αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Ασθενής ηλικίας 15 ετών προσήλθε στο ιατρείο μου μετά από δύο ημέρες υψηλού πυρετού και ρινικής απόφραξης. Είχε λάβει δύο διαφορετικά σκευάσματα παρακεταμόλης και σκεύασμα συνδυασμού της με ρινικό αποσυμφορητικό και αντισταμινικό.

Συνολική δόση υπερδιπλάσια της συνιστώμενης.

Τελική διάγνωση : λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Δεν ήταν δυνατόν να εξηγήσω αν η αύξηση των ηπατικών ενζύμων οφείλετο σε τοξική επίδραση φαρμάκου, στην νόσο η και στα δύο.

Προσφάτως (Ιανουάριος 2014) ο FDA ζήτησε τον περιορισμό της δοσολογίας της παρακεταμόλης με μέγιστο τα 325 mg ανά δισκίο.

Συμπέρασμα : η ανεξέλεγκτη πώληση φαρμάκων έχει κινδύνους που μπορεί να μην αντισταθμίζονται από την πιθανώς χαμηλότερη τιμή.

Επίσης στις ΗΠΑ κερδίζει έδαφος η άποψη για απόσυρση της αζιθρομυκίνης λόγω αυξημένης αντοχής, που οφείλεται τόσο στην επιλογή της ως πρώτης γραμμής αγωγή αλλά και στον μεγάλο χρόνο ημιζωής. Εδώ χορηγούνται τα αντιβιοτικά εύκολα χωρίς συνταγή ακόμη και τα επιτηρούμενα (κινολόνες και μερικές κεφαλοσπορίνες που απαιτούν ειδική συνταγή ), αρκεί να τα πληρώσει ο πελάτης εξ ολοκλήρου.

Η υποχρεωτική χορήγηση τουλάχιστον των αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή θα συνεισφέρει στη δημόσια υγεία.
Με τιμή,

Δημήτριος Παπαλάμπρου
Παιδίατρος - Πάτρα

13 σχόλια:

  1. Ετσι ακριβως ειναι αλλα οι φαρμακεμποροι δεν βαζουν μυαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΟΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ[ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?]ΕΣΕΝΑ ΑΜΑ ΣΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΧΕΙ ΟΥΡΑ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ?ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΑΘΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ...ΕΠΙΣΗΣ Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΙΑΤΡΟ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπαρχει καμια δυσκολια προσβασης στο γιατρο κανεις λαθος και ξερεις εσυ καποιο τροπο ωστε το κρατος να ελεγχει αυτο το πραμα?Δεν υπαρχει το μονο που υπαρχει ειναι η συνειδηση του καθενος αρα φταινε οι φαρμακεμποροι και οι γιατροι που κανουν τα στραβα ματια ολα τα αλλα ειναι απλα λογια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΗΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΚΑΙ ΑΚΡΕΣ ΚΑΗΚΕΣ.
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ...ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ[ΣΕ ΝΗΣΙΑ Π.Χ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΑΤΡΟΙ]ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥ...ΑΠΛΑ ΕΚΕΙ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΑΙΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΑ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΣΑΝ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο συνάδερφος παιδίατρος έχει απόλυτο δίκιο για την παρακεταμόλη.Αλλά στην Αμερική πας στον κλινικό φαρμακοποιό και σου δίνει 10 χαπάκια σε βαζάκι ή και λιγότερα,αν δεν έχεις συνταγή γιατρού,εδώ και τα lonarid γράφονται σε απλές συνταγές (1 κουτί),οι φαρμακευτικές ηπατίτιδες θερίζουν...και οι παθολόγοι γράφουν καρκινικούς δείκτες πεπτικού,ενώ οι ίδιοι τα έχουν προκαλέσει λόγω υπερφαρμακίας.Εδώ δεν υπάρχει νομοθεσία γιατί απλά δεν θέλουν οι επάνω,είμαστε υποβαθμισμένη χώρα και θα εξαλειφθούμε συντόμως και ως υπέργηροι.Οι συγγενείς ανωμαλίες είναι στα ύψη,τα νευροψυχιατρικά νοσήματα στα ύψη,αλλά οι φαρμακευτικές ευημερούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ,ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΑΝ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ, ''ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ'' ...Ή ''ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ''...,ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΤΗ ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ! ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ,ΑΝΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η νομοθεσια υπαρχει απλα δεν εφαρμοζεται.Τα παραμυθια περι προσβασης ειναι τουλαχιστον γελοια με λιγες εξαιρεσεις παντα ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ?
    ΜΗΠΩΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΕΟΠΥΥ.ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ,ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,ΣΤΟ ΠΕΔΥ Η ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ?ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ..ΕΧΩ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΗΔΗ ΓΑΣΤΡΟΡΑΓΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΑΣΤΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΑ ΟΙΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ-ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΕΔΩ, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΜΕ ΦΟΒΕΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ..ΤΩΡΑ ΑΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τους ρωτησες ποτε αν πηγαν ολοι αυτοι ποτε στον γιατρο?και τους αρνηθηκε εξεταση?Σε πληροφορω λοιπον οτι οι περισσοτεροι δεν θελουν να πανε στο γιατρο γιατι ειναι η νοοτροπια τους τετοια οχι γιατι δεν εχουν προσβαση ...Οι γαστροραγιες ειναι διοτι χαπακονονται απο μονοι τους και τα πνευμ. οιδηματα διοτι δεν κανουν σωστα τις θεραπειες τους γιατι αυτοι ξερουν καλλυτερα απο τους γιατρους τους.Αυτο συμβαινει ανεκαθεν οχι τωρα.Μην μπερδευεσαι...Εκτος ελαχιστων απομακρυσμενων περιοχων επαναλαμβανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΦΤΑΙΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΛΑΘΟΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ...ΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ..ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΛΟΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ,Η ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ...ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ...ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλλα λογια ν'αγαπιομαστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά που μπορεί να αγοράσει κανείς δίχως ιατρική συνταγή, είναι φάρμακα με ενδείξεις αντενδείξεις, παρενέργειες κ.λ.π. Κάθε χρόνο συμβαίνουν θάνατοι από την χρήση τέτοιων φαρμάκων. Η ασπιρίνη π.χ. προκαλεί θανατηφόρες γαστρορραγίες . Ήδη κατά την διαφημιστική προβολή αυτών των φαρμάκων εμφανίζουν υπόδειξη "ρωτήστε τον γιατρό σας". Κανένα φάρμακο , λοιπόν, δίχως ιατρική παρέμβαση. Είναι ανάγκη , για προστασία της δημοσίας υγείας,όλα τα φάρμακα να δίδονται με ιατρική συνταγή.
    Ότι συνηθίζεται εδώ ή αλλού, ΔΕΝ είναι ,σώνει και καλά ορθόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή