Αναζητείται μέτρο «αντικαταστάτης» για το πλαφόν

της Βασιλικής Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Εναλλακτικό σχέδιο για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, μετά το «πάγωμα» τουλάχιστον έως τον Ιούνη του πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης, αναζητεί η Αριστοτέλους, ενώ αναμένει την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ.
Στην αναστολή του μέτρου της επιβολής ανώτατου ορίου στη συνταγογράφηση θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, μόλις η Νομική Υπηρεσία παραλάβει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθαρογραμμένη.
Το «πάγωμα» του πλαφόν θα ισχύσει τουλάχιστον έως τις 6 Ιουνίου, όταν και θα εκδικαστεί η αίτηση πλήρους αναστολής του μέτρου, που έχουν υποβάλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Το ζήτημα είναι ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει τώρα η Αριστοτέλους για να θέσει υπό έλεγχο τη Φαρμακευτική δαπάνη, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπεράσει για φέτος τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ; Η ανάγκη για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος είναι επιτακτική, αν αναλογιστούμε ότι ήδη τους δύο πρώτους μήνες η δαπάνη είχε ξεφύγει και μόνο ο Μάρτης φαινόταν να κινείται θετικά για το Υπουργείο Υγείας, χάρη ουσιαστικά στο πλαφόν.
Πιο ορατός είναι ο κίνδυνος επιβολής οριζόντιας μείωσης των τιμών των φαρμάκων, ώστε να αντισταθμιστεί η ακύρωση του πλαφόν. Βέβαια, η επιβολή ενός οριζόνιου μέτρου αυτής της ισχύος αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες και δεν αποκλείεται να εξαναγκάσει σε αθρόες αποσύρσεις και επανεξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα όριζαν και τις κατευθυντήριες γραμμές και για τη συνταγογράφηση, κινείται με αργούς ρυθμούς και συνοδεύεται από πολλά προβλήματα, ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία εντάσσονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Διαφοροποιήσεις του μέτρου του πλαφόν, επίσης, εξετάζονται όπως η συνταγογράφηση βάσει ενός μέσου όρου ανά ειδικότητα. 
Βέβαια, όπως είχε προειδοποιήσει και ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του ΣΦΕΕ, απαντώντας στο αίτημα του κλάδου για αναθεώρηση του μέτρου, η απόσυρση του μέτρου θα σημάνει διπλασιασμό του clawbackγια τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Η αφαίρεση του πλαφόν του 80% θα οδηγήσει σε clawback 600 εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες, ποσό που πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το αντέξουν ούτε οι εγχώριες εταιρείες, που θα απειληθούν με λουκέτο, ούτε οι ξένες, που θα σκεφτούν σοβαρά να φύγουν», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου