Έρχεται νέο ασφαλιστικό


Σε νέο κύκλο ενοποιήσεων Ταμείων και σε συρρίκνωση των συντάξεων στα όρια αντοχής του συστήματος οδηγεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, για να αντιμετωπιστεί το κόστος μείωσης των εισφορών και της κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής», προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν από τον Ιούλιο με την καθιέρωση ατομικών μερίδων ασφάλισης και της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα Ταμεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ακολουθήσουν περικοπές στις παροχές μετοχικών ταμείων και φορέων πρόνοιας, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες και θα θεσμοθετηθούν όσα μέτρα κριθούν αναγκαία ώστε να ισχύσουν το 2015.

Οδηγό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει ότι οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση έως το 2018 «κλειδώνουν» στα επίπεδα του 2013. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχορηγήσεις Ταμείων από το 2013 έως σήμερα και η «μη αντιμετώπιση» του προβλήματος από την εποχή Γιαννίτση στοίχισαν 185 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο και προβλέπουν την ένταξη όλων των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ.

Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στον ΟΑΕΕ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και στον ΟΓΑ οι αγρότες. Την αυτονομία του θα διατηρήσει μόνο το ΝΑΤ.

Τέλος στη γενιά συνταξιούχων κάτω των 62 ετών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ένα ταμείο για όλους, συγχώνευση κύριας – επικουρικής και σύνταξη με 45 χρόνια ασφάλισης και ποσοστό αναπλήρωσης κάτω του 50% είναι η πρόταση του προέδρου του «γερμανικού ΙΚΑ».

Το σχέδιο παρουσιάστηκε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε κλειστή ημερίδα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ.

Οι αλλαγές που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπαίνουν επί τάπητος θα βασιστούν εν όλω ή εν μέρει και στη γερμανική εμπειρία.

Περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του ασφαλιστικού, θα γίνουν σε στάδια και αφορούν:

1) Ατομικούς λογαριασμούς στην κύρια ασφάλιση

2) Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα Ταμείων κύριας σύνταξης 

3) Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς το νέο χρόνο

4) Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015

5) Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το επόμενο έτος, ίσως και νωρίτερα

6) Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2015

7) Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης

8) Ένα Ταμείο για σύνταξη (Εθνικός Φορέας Σύνταξης) έως τις αρχές του 2017

1 σχόλιο:

  1. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 400-450 Ε ΑΠΟ 270 ΣΤΟ ΤΣΑΥ....ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΟΛΑ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΦΤΕΙ Ο ΣΤΥΛΟΣ[Η ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ]ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ..ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΩΡΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΩΡΑΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ Η ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ[ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΛΥΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ].ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΧΘΕΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΘΑΝΑΤΙΑ ΕΥΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΙΑ ΝΟΣΗΡΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή