ΠΑΣΙΔΙΚ: 24/04/2014 Ενημέρωση από συναντήσεις στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στο Υπ. Υγείας

Αθήνα, 24/04/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, Τετάρτη 23/04/2014, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις, κατ’ αρχήν στις 12 το μεσημέρι με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα γραφεία του Οργανισμού, για το σχέδιο της νέας σύμβασης που αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις και στη συνέχεια στις 6 το απόγευμα με την Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο Υπουργείο Υγείας υπό την Προεδρεία του αρμόδιου Υφυπουργού Υγείας κ. Αντ. Μπέζα, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έτους 2014 που αφορά επίσης το ίδιο αντικείμενο (διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις).

Αναφορικά με την πρώτη συνάντηση, αφού επιδώσαμε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κ. Αθαν. Βοζίκη τις δικές μας θέσεις και προτάσεις που έχουμε ήδη αποστείλει από τις 3 Απριλίου και στον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με κοινοποίηση στον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας, συμφωνήθηκε να περιμένει η Επιτροπή το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα τις θέσεις και προτάσεις της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. ώστε αξιολογώντας και τις δύο προτάσεις να καταλήξουμε ενδεχομένως σε ένα τελικό κείμενο σύμβασης, το οποίο θα μπορούμε να υπογράψουμε.

Όσον αφορά την συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με θέμα την εκτέλεση του κλειστού προϋπολογισμού τρέχοντος έτους, αφού επισημάναμε το γεγονός ότι ακόμη μέχρι και σήμερα οι δημόσιες υποδομές του Οργανισμού παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν όσον αφορά τις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, γεγονός που έχει ως συνέπεια όλος ο όγκος των ασφαλισμένων να εξυπηρετείται από τους ιδιώτες παρόχους για τις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις και αφού αναδείξαμε τα μειονεκτήματα της πρότασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αφορούν στον τρόπο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, καταθέσαμε τις προτάσεις μας οι οποίες δίνουν λύσεις στο δυσεπίλυτο πρόβλημα εκτέλεσης ενός κλειστού προϋπολογισμού ο οποίος επιπλέον είναι και πλασματικός αναφορικά με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του Οργανισμού για διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις.

Η χθεσινή διαβούλευση δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα, γιατί το Υπουργείο Υγείας τουλάχιστον όσον αφορά τον Υφυπουργό κ. Αντ. Μπέζα αλλά και την Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., επιμένουν να εκτελεσθεί ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων του Οργανισμού σε εργαστηριακές εξετάσεις-πράξεις, ρίχνοντας όλο το βάρος του ελλείμματος στους παρόχους, θέλοντας μάλιστα να επιβάλλουν απολυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέτρα τύπου επιχειρησιακού plafond, πέραν των μέτρων των εκπτώσεων (rebate) και της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) που εκ των πραγμάτων θα επιβληθούν λόγω του κλειστού ελλειμματικού προϋπολογισμού που έχουν προγραμματίσει, χωρίς να ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για την πάταξη του φαινομένου της προκλητής ζήτησης το οποίο βλάπτει όλους μας (ασφαλισμένους, παρόχους, Οργανισμό).

Η κατάσταση αγγίζει τα όρια του παραλόγου και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για όλους εμάς, αλλά και για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Σας επισυνάπτουμε τις προτεινόμενες από τον Σύνδεσμο μας λύσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έτους 2014 και ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και η δικαιοσύνη.


Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας              Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος                             Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου