ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ-ΙΣΑ ΓΙΑ ΠΦΥ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη 
Τηλ.: 210-9924980-9959181 
Fax: 210-9916854 

ΑΘΗΝΑ 06-03-2014 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Σήμερα στις 5/3/2014 και μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ κ.Γαρύφαλλου έγινε συνάντηση των ιατρικών φορέων και Συλλόγων για το θέμα των ελεγκτικών εταιρειών και στην οποία παρευρέθη ο Πρόεδρος της Ένωσης κ.Πατσουράκος Φώτιος εκπροσωπώντας και τις κλινικοεργαστηριακές ειδικότητες. Από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ έγινε ενημέρωση ότι μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ που ελήφθει την περασμένη Πέμπτη 27/2/2014 η εκκαθάριση της ανοιχτής περίθαλψης και εν γένει όλων των εργαστηριακών-κλινικοεργαστηριακών και πολυιατρείων για το 2013 να γίνει από τις περιφερειακές μονάδες του ΕΟΠΥΥ και να παραμείνει στις ελεγκτικές εταιρείες μόνο το ιατρικό κομμάτι. Παράλληλα να διαχωριστούν οι συμβάσεις έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα υπογραφής της συμβάσεως μόνο με τις ελεγκτικές εταιρείες ως προς το κομμάτι του ιατρικού ελέγχου. Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων να γίνει διευκρίνιση επί του αντικειμένου ελέγχου των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών και διευκρινίστηκε ότι ο έλεγχος θα είναι σε τέσσερις ανεξάρτητους τομείς που αφορά τους βιοπαθολόγους,ακτινολόγους,φυσικοθεραπευτές, κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και στα πολυιατρεία θα γίνει αντίστοιχος με τις ειδικότητες που έχουν. Ως προς τους κλινικοεργαστηριακούς θα γίνει έλεγχος που θα αφορά αν υπάρχει εν ενεργεία ασφάλιση του ασθενή, αν έκανε ο ίδιος την εξέταση, την δυναμικότητα των εργαστηρίων και την υποδομή σε μηχανήματα για να κάνουν τις εξετάσεις αλλά παράλληλα θα γίνει ένας ευρύτερος έλεγχος δεδομένου ότι είμαστε αυτοπαραπέμποντες ο οποίος ζητήθηκε από τους εκπροσώπους να δοθεί αλλά αναφέρθηκε ότι ακόμη δεν έχει ορισθεί από τον ΕΟΠΥΥ και τις ελεγκτικές εταιρείες. Κατόπιν τούτου ζητήθηκε από τον κ. Γαρύφαλλο να υπάρχει σαφείς στα παραρτήματα ορισμός του τι θα κάνει ο ιατρικός έλεγχος και ο οποίος σε όλες τις περιπτώσεις θα γίνει μέσω των καταθέσεων που έχουν γίνει στο e-dapy ηλεκτρονικά. Ζητήθηκε επίσης από τους εκπροσώπους να γίνει πλήρης εκκαθάριση καθυστερούμενων δαπανών του ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και αναφέρθηκε από πλευράς του Αντιπροέδρου ότι θα εφαρμοστεί το REBATE και CLAWBACK για τους επόμενους μήνες το οποίο θα συμψηφιστεί με τα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ των τελευταίων μηνών και με το 10% του οφειλόμενου ποσού του 2013 και θα γίνει προσπάθεια να γίνει το ίδιο και για το 10% του 2012 για να μπορέσει να συμψηφιστεί. Παράλληλα ζητήθηκε να γίνει άμεση πληρωμή και του Ιανουαρίου του 2014 για να υπάρχει μια σταθερή χρηματορροή στους Ιατρούς.

Πάγια θέση της Ένωσης μας και όλων των φορέων είναι ότι ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνετε από τον ΕΟΠΥΥ οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος να το κάνει και οι ιατροί και εργαστήρια δεν έχουν καμία υποχρέωση για να πληρώνουν την συγκεκριμένη δαπάνη που είναι υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ. Από μέρους των Ιατρικών συλλόγων και επαγγελματικών φορέων επιφυλάχτηκαν για κάθε περαιτέρω ενέργεια και θα υποβάλλουν στα μέλη τους την ανωτέρω συζήτηση για να ληφθούν αποφάσεις.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ.Βλασταράκος, ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ.Ροκαδάκης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΙ κ.Χατζηπαναγιώτου, ο Γενικός γραμματέας της ΠΟΣΥΠΙ κ.Κλεινάκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης φυσικοθεραπευτών κ.Μπάκας και ο Πρόεδρος του συλλόγου εργαστηριούχων φυσικοθεραπευτών κ.Τσαγρής.

Επίσης σήμερα 5/3/2014 στις 21:15μμ στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και επαφών των επαγγελματικών ενώσεων και φορέων έγινε συγκέντρωση του πανυγειονομικού μετώπου στον ΙΣΑ μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΙΣΑ κ.Πατούλη Γεωργίου στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ένωσης. Μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

1) Απερρίφθει η νέα σύμβαση που προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ για τα ΙΔΕ και η οποία ως προς τον εργαστηριακό τομέα αφορά και τους Καρδιολόγους.

2) Εξουσιοδοτήθηκε η Πανελλήνια επιτροπή διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΠΙΣ να προχωρήσει την διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

3) Οι νέες συμβάσεις να είναι συλλογικές κατά πράξη και περίπτωση και ανοικτές για όποιον Ιατρό το επιθυμεί να συμβληθεί.

4) Να γίνει διαπραγμάτευση για τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και του πως θα υλοποιηθεί, με βάση ότι δεν πρέπει να υπάρχει CLAWBACK και το όποιο παραπεμπτικό εκδίδεται θα πληρώνεται στο ακέραιο.

5) Εφ’ όσον δεν συμφωνηθούν οι όροι των νέων συμβάσεων και χρονοδιάγραμμα πληρωμής, επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ των εργαστηριακών Ιατρών και στήριξη από όλους.

6) Άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμων, τρεχουσών οφειλών ΕΟΠΥΥ και οφειλών των ταμείων που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 για τις οφειλές τους του 2012.

7) Ο έλεγχος είναι υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ και κατόπιν τούτου πρέπει να επωμιστεί και το οποιοδήποτε κόστος.

Μετά τα ανωτέρω καλούμε τους συναδέλφους να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με ελεγκτικές εταιρείες, δεδομένου ότι ο έλεγχος και το κόστος πληρωμής αυτών αφορά και πρέπει να γίνει από τον ΕΟΠΥΥ και να βρίσκονται σε ετοιμότητα αναμένοντας και τις ανακοινώσεις της επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Σας κοινοποιούμε δελτίο τύπου της Πανελλήνιας επιτροπής διαπραγμάτευσης.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ      ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου