Άδωνις – Τρόικα με αιχμή τα Φαρμακεία

Ακόμη και με κλειστά φαρμακεία στις ευρωεκλογές προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί αν στις διαπραγματεύσεις των Υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης με την τρόικα, που συνεχίζονται σήμερα στην Αριστοτέλους, η πλάστιγγα γύρει προς τις απαιτήσεις των δανειστών μας.

Οι προτάσεις της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων και την αγορά των Μη Συνταγογογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τη λειτουργεία των φαρμακείων αναμένεται να βρεθούν στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους επικεφαλής της Τρόικας (17.00).

Ωστόσο, η συζήτηση δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς αφού η κυβέρνηση έχει λάβει άρνηση από τους Τροϊκανούς για τις προτάσεις της σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ αυτών τα ΜΗΣΥΦΑ.
Να θυμίσουμε πως η ελληνική πλευρά αντί να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά των φαρμάκων αυτά, να καταργηθεί η διατίμηση τους, αλλά να συνεχίσουν να διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης βλέπει, δικαίως, από τη σκοπιά της αγοράς και της οικονομίας το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ ενώ το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά της Δημόσιας Υγείας. Έχουμε, όμως, βρει τη μέση λύση, που είναι η πρόταση που υποβάλλαμε στην τρόικα», τόνισε στο ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης. 

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των Φαρμακείων αλλά και της αδειοδότησης τους. 

«Δεν μπαίνουμε καθόλου στην κουβέντα περί κατάργησης πληθυσμιακών κριτηρίων», σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι οξύμωρο από τη μια να ζητούν απελευθέρωση της αδειοδότησης και αύξηση των φαρμακείων που θα ανοίξουν και ταυτόχρονα να θεωρούν έναν από τους λόγους που έχει ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη τα πολλά φαρμακεία στη χώρα. «Έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία στον πλανήτη», ανέφερε προσθέτοντας πως μια τέτοια απελευθέρωση θα θέσει σε κίνδυνο τον έλεγχο τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. 

Φαρμακοποιοί

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι Φαρμακοποιοί, εφόσον υιοθετηθούν οι απόψεις της Τρόικα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο με μοναδικό θέμα την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα με ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις.

« Εάν υιοθετηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας τότε δεν αποκλείεται οι Ευρωεκλογές να γίνουν με κλειστά φαρμακεία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ, αφού το Δ.Σ. του έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί από το Γενική Συνέλευση του κλάδου να λάβει απόφαση για άμεσες και ξαφνικές κινητοποιήσεις.

«Δεν θα υπάρξει ούτε λεπτό διαλόγου σε περίπτωση που η Τρόικα, υιοθετήσει οποιεσδήποτε από τις θέσεις , όπως εκφράζονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κλάδος μας έχει προσφέρει πολλά για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχει πληγεί πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Θεοδοσιάδης προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε απόκλιση από τις επίσημες διαβεβαιώσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Υγείας, θα είναι αιτία πολέμου».

ΠΗΓΗ: Virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου