Στα δικαστήρια σήμερα το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Γράφει η  Βασιλική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Η προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τη θεσμοθέτηση ανώτατων ορίων στη συνταγογράφηση των γιατρών εξετάζεται σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο πρώτος γύρος στο δικαστικό αγώνα εναντίον του πλαφόν στη συνταγογράφηση ξεκινάει σήμερα στο ΣτΕ (9.30) με την εκδίκαση της προσφυγής του ΠΙΣ εναντίον του μέτρου, που προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα σε γιατρούς και ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Παρά τις εξαιρέσεις στο μέτρο που ανακοίνωσε το Υπουργείο, δημιουργώντας γιατρούς πολλών ταχυτήτων, πολλοί αναγκάζονται να «μετρούν» τα φάρμακα που γράφουν, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος και στο κόστος της αγωγής, καμιά φορά και με κίνδυνο να είναι εις βάρος του θεραπευτικού αποτελέσματος. Οι ασφαλισμένοι, αποδέκτες αυτής της νέας πραγματικότητας, έχει χρειαστεί να αναζητήσουν γιατρό που θα έχει το περιθώριο να γράψει την «ακριβότερη» φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ με λιγότερη άνεση συντάσσονται τρίμηνες συνταγές. 

Αυτές οι συνεχιζόμενες δυσλειτουργίες οδήγησαν και στη δημιουργία από τον ΕΟΠΥΥ 7μελούς ειδικής επιτροπής, με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών, για να εξετάσει το μέτρο και πιθανές αλλαγές του. 


Βέβαια, κύκλοι της Αριστοτέλους δεν διστάζουν να κρίνουν, τρόπων τινά, «αποτελεσματικό» το μέτρο, αφού επιτρέπει τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία πληροφορίες θέλουν να έχει κλείσει και κάτω από τα 2 δισεκ. Ευρώ.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει πως το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης, απομειώνει και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργεί επίσης προβλήματα στη δημόσια υγεία, ταλαιπωρία και κινδύνους για τους ασθενείς», σημειώνει ο ΠΙΣ, προειδοποιώντας πως «αφού η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της για την κοινωνική πολιτική που οφείλει να εξασκεί, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη».

1 σχόλιο:

  1. Οι επιτροπές που συντάσσει ο ΕΟΠΥΥ για επανεξέταση του πλαφόν είναι για να βρίσκουν δουλειά οι πρώην συνδικαλιστές.Πως είναι το μέλλον?Θα πηγαίνει ο κοσμάκης να γράφει τα φάρμακά του στα καινούργια γηροκομεία-ιδιωτικά ή δημοτικά που θα γίνουν ανά την Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ και τα οποία θα κάνουν και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα δέχονται και χορηγείες από τις φαρμακευτικές εταιρείες.Το παιχνίδι είναι χοντρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή