Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Τη λίστα με όλες τις λεπτομέρειες για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που θα μπορούν να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ θα γνωστοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΟΦ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στη Βουλή ότι η λίστα του Οργανισμού θα περιλαμβάνει με ακρίβεια όλα τα προϊόντα ενώ η ρύθμιση αποτελεί εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Το υπουργείο Υγείας είχε δώσει το πράσινο φως εδώ και καιρό να διατεθούν οι βιταμίνες στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης (Χατζηδάκης) και Υγείας (Γεωργιάδης) που είχε εκδοθεί οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής βγήκαν από τα ράφια των φαρμακείων και περνούν πλέον και στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στο διαδίκτυο μέσω εξ αποστάσεως διαδικασία (ίντερνετ).

Στην υπουργική απόφαση η οποία έχει δημοσιευτεί ήδη σε ΦΕΚ τον περασμένο Νοέμβριο, αποσαφηνίζεται πως πρόκειται για εναρμόνιση της χώρας μας με τη σχετική κοινοτική οδηγία. 

Τα διατροφικά προϊόντα που θα πωλούνται είναι αρμοδιότητας ΕΟΦ και θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικό ράφι όπου θα αναγράφεται “ συμπληρώματα διατροφής”.

Προϊόντα που προορίζονται για τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ. βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ.).

Οι συσκευασίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων.

Με βάση την απόφαση ως "θρεπτικά συστατικά" νοούνται οι "i) οι βιταμίνες και ii) τα ανόργανα στοιχεία".
 
Βιταμίνες και στα site των σούπερ μάρκετ!
 
Πάντως σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται και επίσημα πλέον να πωλούνται μέσω ιστοσελίδων συμπληρώματα διατροφής.
 
Βέβαια το προνόμιο αυτό δίνεται μόνο στους φαρμακοποιούς αλλά και στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ καθώς γίνεται σαφές ότι: «Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.

Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως”.
 
Το ίδιο βέβαια δε φαίνεται να μπορεί να ισχύσει προς ώρας τουλάχιστον και για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Παρότι η τρόικα πιέζει να βγούνε και στα σούπερ μάρκετ με το επιχείρημα ότι θα πέσουν οι τιμές, σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο αποφασίστηκε οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Χατζηδάκης και Γεωργιάδης θα συνομιλήσουν μαζί με τους δανειστές μας προκειμένου να τους πείσουν τελικά να μην πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ. 
 
Μπορεί ο Κ.Χατζηδάκης να μη συμφωνεί με την ιδέα αυτή αλλά με γραμμή Μαξίμου θα διατυπωθεί η θέση να απελευθερωθούν οι τιμές αλλά προς τα κάτω…