ΠΕΔΥ: Η ημέρα της «κρίσης»

Γράφει η  Βασιλική Αγγουρίδη (Virus.com.gr)
Στη βάσανο της ψηφοφορίας στη Βουλή μπαίνει σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Έτοιμη να το καταψηφίσει η αντιπολίτευση, δεκτό επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ.
Γενέθλια ημέρα του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) αναμένεται να είναι η σημερινή, καθώς τίθεται σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα στην ΠΦΥ.
Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της αρχής και στη συνέχεια η ολομέλεια θα ψηφίσει επί των άρθρων του νομοσχεδίου, το πιθανότερο με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από σχετικό αίτημα των ΑΝΕΛ, εξέλιξη που μπορεί να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακόμη και για μερικά 24ωρα.
Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν να μην υπάρχει ένα ενιαίο δημοσίου χαρακτήρα καθολικής προσβάσεως δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα, γιατί κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά από την έλλειψή του». Εξαπέλυσε δε βέλη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως υιοθετεί τη θέση γιατρών που ξεβολεύονται, για να εξασφαλίσουν ψήφους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προ 3 μηνών στην παρουσίαση των προτάσεων Τσίπρα υποστήριζα την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Όταν, όμως άρχισαν να φωνάζουν οι γιατροί και μυρίστηκαν ψηφαλάκια, ζήτησαν να εισαχθεί μια μεταβατική περίοδος γι’ αυτούς που εργάζονται ήδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κ. Ζαχαρίας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αφήσουν την κυβέρνηση να επιβάλλει μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ΠΦΥ. «Είναι ένα σύστημα που τεμαχίζει την κοινωνία, τερματίζει κάθε προσδοκία να υπάρξει υγεία για όλους», σημείωσε.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φέρεται διατεθειμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, εκφράζοντας ενστάσεις για μερικά από τα άρθρα του, τα οποία και ο τομέας Υγείας του κόμματος τους κάλεσε να τα καταψηφίσουν.
Τουλάχιστον επί της αρχής θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και ο βουλευτής της ΝΔ, Ν. Κακλαμάνης, ενώ «όχι» θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όπως ξεκαθάρισε χθες ο Φ. Κουβέλης.
Πάντως, σε ότι αφορά στο ίδιο το νομοσχέδιο, αποφασίστηκε και συμπεριλαμβάνεται πλέον στις ειδικές κατηγορίες της «εξπρές» κινητικότητας των 15 ημερών και ο νομός της Κεφαλονιάς.
«Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι τοπαρόν Σχέδιο Νόμου, παρόλο που ως προς τους στόχους που θέτει, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, παρουσιάζει σημαντικά κενά στο σχεδιασμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικότερο, καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο θα επιτυγχάνεται η καθολική πρόσβαση των πολιτών και η προώθηση της υγείας και κοινωνικής ευημερίας», σημειώνει από την πλευρά της η ΟΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου