Επιστολή Ένωσης Ελευθ/τιών Καρδιολόγων προς Υπουργό Υγείας για το πλαφόν

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854

ΑΘΗΝΑ 04-02-2014

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Υφυπουργό Υγείας κ. Μπέζα Αντώνιο

Αξιότιμε κ.Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ,

Από 16/1/2014 με την υπ’ αριθμ 3457 υπουργική απόφαση έχει τεθεί πλαφόν στα αναγραφόμενα ανά Ιατρό φάρμακα στο 80% του συνολικού ύψους που από τον ίδιο Ιατρό είχε αναγραφεί το 2013 και αναμένεται το ίδιο να γίνει και στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Πλην του ότι το μέτρο κατά την άποψη μας είναι επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών αλλά και επισύρει ποινικές ευθύνες και για τους Ιατρούς (όπως και σε προηγούμενη επιστολή μας σας αναφέραμε) αν ο ασθενής δεν λάβει τα απαραίτητα φάρμακα ή δεν κάνει εξετάσεις και εξαιτίας αυτού του συμβεί επιδείνωσης της υγείας του ,προκύπτουν επιπλέον και επί μέρους ερωτηματικά όπως:

1) Σε νησιωτικές περιοχές όπου θα λήγει το πλαφόν των Ιατρών πως ένας ασθενής θα γράφει τα φάρμακα του και τις εξετάσεις του; Θα πηγαίνει σε άλλο νησί; Εκτός αν θεωρείται λύση τα κατά τόπους κέντρα Υγείας (όπου υπάρχουν) να γίνουν κέντρα συνταγογράφησης, που αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις άλλες ανάγκες, λόγω φόρτου εργασίας που θα μετατεθεί σε αυτά από τους θεράποντες Ιατρούς των ασθενών.

2) Το μηνιαίο πλαφόν των Ιατρών ορίσθηκε με λογιστικό τρόπο ως μέσος μηνιαίος όρος στο σύνολο του έτους, δηλαδή σύνολο έτους προς 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ορίστηκε το ίδιο όριο και για καλοκαιρινούς μήνες που στα αστικά κέντρα ο κόσμος είναι λιγότερος, ενώ περισσότερος τους χειμερινούς, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει στα παραθεριστικά κέντρα και στα νησιά όπου το καλοκαίρι ο κόσμος πολλαπλασιάζεται. Στις τουριστικές ιδίως περιοχές το καλοκαίρι ποιος θα γράφει τα φάρμακα αφού το πλαφόν είναι οριζόντιο;

Αξιότιμε κ. Υπουργέ-κ. Υφυπουργέ,
Πιστεύουμε ότι το μέτρο του πλαφόν στην αναγραφή φαρμάκων και εξετάσεων πρέπει να αποσυρθεί για να μην υποβαθμιστεί η Υγεία του Ελληνικού λαού. Η βιαστική εφαρμογή του και χωρίς την κατάλληλη μελέτη για τις επιπτώσεις του μόνο προβλήματα φέρνει.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις είναι υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία χωρίς όμως υποβάθμιση στην υγεία του Ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου