Η «αμαρτωλή» τηλεϊατρική Αιγαίου

Τη διάπραξη του κακουργήματος της απιστίας, για τη διασπάθιση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν προ δεκαετίας, για ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικής, που όμως δεν λειτούργησε ποτέ, ερευνά η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκήσει ο οικονομικός εισαγγελέας, αναζητώντας ευθύνες για την ύποπτη υπόθεση του προγράμματος τηλεϊατρικής Αιγαίου, το οποίο το 2004 κόστισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία.

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα έχουν μπει δύο πρώην πρόεδροι του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Βορείου Αιγαίου, ο Σπύρος Κόντος και η Παναγιώτα Χατζοπούλου, καθώς και άλλα δύο στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Τη σκιώδη υπόθεση είχε αποκαλύψει το 2004 η εφημερίδα της Λήμνου «Εμπρός», σύμφωνα με την οποία το σύστημα τηλεϊατρικής της εποχής Κόντου αφορούσε στα περιφερειακά ιατρεία σε όλων των μικρών νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στην Αγιάσο και τη Βολισό της Χίου. Τα νησιά αυτά θα συνδέονταν με τα Κέντρα Υγείας στο Πλωμάρι, το Πυργί της Χίου και το Καρλόβασι της Σάμου κι αυτά, με τη σειρά τους, με τα πέντε νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου και μέσω δύο κέντρων διαχείρισης, ενός στην Αθήνα και ενός στη Μυτιλήνη, με 24ωρης λειτουργίας βάρδιες τηλεϊατρικής, με το «Σωτηρία» και το Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα. Αλλά στην πράξη τίποτα δε λειτούργησε, αν και το 1,2 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε κανονικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Κόντος τοποθετήθηκε στη ΠεΣΥΠ Β. Αιγαίου μετά τη θητεία του στο Σισμανόγλειο, το διπλογραφικό λογισμικό σύστημα του οποίου χρησιμοποίησε και για το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, μαζί με υπολογιστές και άλλα μηχανήματα. Δηλαδή, ένα πρόγραμμα πληρώθηκε δύο φορές και μάλιστα με απευθείας ανάθεση και όχι με μειοδοτικό διαγωνισμό. 

Το «αμαρτωλό» πρόγραμμα της τηλεϊατρικής έχει αποτελέσει αρκετές φορές στο παρελθόν αντικείμενο ελέγχου , τόσο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του Υπουργείου Υγείας, όσο και από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Τα πορίσματα των ελέγχων αυτών τροφοδότησαν και τις διαδικασίες της εισαγγελικής έρευνας.

Όπως προκύπτει από την πρώτη έκθεση του ΣΕΥΥΠ, από το Μάιο του 2004, που επικαλείται η «Εμπρός», ο κ. Κόντος και δύο συνεργάτες του διαχειρίστηκαν παράτυπα και παράνομα τα κονδύλια του προγράμματος, ενώ δεν δίστασαν να ασκήσουν πιέσεις σε διοικητές και άλλα στελέχη νοσοκομείων του Αιγαίου για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ανάλογη κακοδιαχείριση εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΕΥΠ και από τη διάδοχο του κ. Κόντου, την κ. Χατζοπούλου, η οποία φέρεται να πλήρωνε το ιδιωτικό κινητό της τηλέφωνο αλλά και τη διαμονή της σε πολυτελές ξενοδοχείο από τους πόρους του προγράμματος. 

Πηγή: «Εμπρός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου