Πλαφόν στη συνταγογράφηση: όταν οι εξαιρέσεις ακυρώνουν τον κανόνα

Υπάρχει ένας "γενικός κανόνας" που λέει ότι όταν υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί σωστά ο οποιοσδήποτε κανόνας. Αυτό φαίνεται να ισχύει με το πλαφόν που επέβαλλε στη συνταγογράφηση ο υπουργός Υγείας κος Γεωργιάδης σύμφωνα με τον οποίο οι γιατροί θα έπρεπε να συνταγογραφούν 20% λιγότερα φάρμακα από αυτά που είχαν συνταγογραφήσει τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. 

Το μέτρο όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις αφού μπορεί το κίνητρο του εξορθολογισμού της δαπάνης να είναι σωστό, αλλά πολύ γρήγορα φάνηκε ότι οι ασφαλισμένοι δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν διότι οι γιατροί κάλυπταν ή έλεγαν (όπως υποστηρίζει το υπουργείο) ότι κάλυπταν το πλαφόν. Επίσης άρχισε και η περιπτωσιολογία, τι γίνεται π.χ. όταν μία γιατρός ήταν έγκυος την προηγούμενη χρονιά και ενδεχομένως δε συνταγογραφούσε αφού λόγω της κατάστασης της δεν έβλεπε τόσους ασθενείς όπως την επόμενη χρονιά. Η οδηγία βέβαια εκ των υστέρων, ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί να απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ. 

Εκ των υστέρων αποφασίσθηκε να εξαιρεθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και εκ των υστέρων και πάλι, με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του ΕΟΠΥΥ ανακοινώνται νέες εξαιρέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και οι γιατροί που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές:

Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών.

Φάρμακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του.

Οι ιατροί των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε ότι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσηλευόμενους ή εξερχόμενους κατόπιν νοσηλείας ασθενείς, ωστόσο διευκρινίζεται ότι εμπίπτουν στην εφαρμογή του αναφορικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Ιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ, ιατροί εργασίας, ιατροί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιατροί σε κοινωφελή νοσοκομεία, ιατροί πολυιατρείων σωμάτων ασφαλείας, και οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Οι νεοεισερχόμενοι ιατροί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ή ιατροί που έχουν άδεια λειτουργίας για το πρώτο ιατρείο τους από τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο από το 2011 και μετέπειτα, ιατροί που δεν ασκούσαν θεραπευτικό έργο κατά το 2013, ιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 ανά μήνα, δύναται να παίρνουν το μέσο όρο της ειδικότητας τους.

Βέβαια οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, στοχεύουν στη διευκόλυνση της εφαρμογής του ελέγχου συνταγογράφησης , ενώ παράλληλα το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να εξετάζουν τις ειδικές περιπτώσεις που δε θα ισχύει το περιβόητο πλαφόν, όμως εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι όταν υπάρχουν τόσες εξαιρέσεις ο κανόνας απλώς ακυρώνεται και αν δεν το αποφασίσει ο κος Γεωργιάδης είναι σίγουρο ότι "εκεί θα το πάει η ζωή".

ΠΗΓΗ: Healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου