Βουλή: Αντιπαράθεση για το ν/σ πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Με ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων -συμπεριλαμβανομένων και των τροπολογιών- μετά από αίτημα των ΑΝ.ΕΛΛ. κορυφώνεται αύριο Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εν μέσω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και αιχμών για το εύρος και το περιεχόμενο των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό καιροσκοπισμό» και υιοθέτηση των επιχειρημάτων των θιγόμενων γιατρών οι οποίοι «ξεβολεύονται και γι’ αυτό αντιδρούν μιλώντας για ανθρωποκτόνο νομοσχέδιο».

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την κυβέρνηση και τον υπουργό, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των γνωστών χρόνιων προβλημάτων της πρωτοβάθμιας φροντίδας που δημιούργησαν αλληλοδιάδοχα οι κυβερνητικοί εταίροι, να επιβάλλει μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, να πιάσει δηλαδή τους μνημονιακούς στόχους σε διαθεσιμότητες και απολύσεις, να ισχυροποιήσει τους ιδιώτες παρόχους και να μετακυλίσει τα βάρη στους ασθενείς», όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Ζαχαρίας.

Αιχμές Ν. Κακλαμάνη για «φοβερό δίδυμο Στουρνάρα-Μητσοτάκη»
Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής της ΝΔ κ. Ν. Κακλαμάνης αν και δήλωνε ότι θα ψηφίσει «τουλάχιστον επί της αρχής» το νομοσχέδιο, δήλωνε στον κ. Γεωργιάδη: «Συμπάσχω μαζί σας, γιατί γνωρίζω ότι αν αυτό το νομοσχέδιο το φτιάχνατε κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες και αν δεν είχατε υποστεί το απίστευτο πολιτικό pressing του φοβερού διδύμου Στουρνάρα-Μητσοτάκη, θα ήταν διαφορετικό». Όπως υποστήριξε εξάλλου «αρκετά κομμάτια του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναγνωρίζω τις ειδικές συνθήκες που γίνεται», αλλά διευκρίνισε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που δεν αρμόζει σε δημοκρατίες του δυτικού τύπου -για άλλες δημοκρατίες είναι και γι’ αυτό είναι και το οξύμωρον πώς δεν το στηρίζει η Αριστερά και το στηρίζει ένας λαϊκός δεξιός, τουλάχιστον επί της αρχής».

Μαντινάδες κριτικής…

Κριτική άσκησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Μ. Ανδρουλάκης λέγοντας ότι «θα μπορούσα -μια και είμαι Κρητικός- με μια κρητική φράση να ξεμπερδέψω με το νομοσχέδιο και να πω, όπως λένε στο χωριό μου, ΄΄όπου πηδάει η γίδα, πλακώνουν όλοι οι τράγοι΄΄, υπονοώντας δηλαδή ότι το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να ανταποκριθεί σε κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις και φτιάχνει ένα τρικ για να αλαφρώσει το σύστημα κατά 1.500-2.000 ανθρώπους».

Με μια παροιμία απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη ο υπουργός Υγείας: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», του είπε. Αναφερθείς δε στην μεταρρύθμιση που επιχειρεί σημείωσε: «Είναι δυνατόν να είχα ένα οποιοδήποτε στοιχείο αυτοσυνειδησίας και να ερχόμουν εδώ και να έλεγα: ΄΄Τι τρομερός υπουργός που είμαι και μέσα σε έξι μήνες είδα το φως το αληθινό και θα παρουσιάσω τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, γιατί εγώ κατάλαβα αυτό που δεν κατάλαβαν όλοι οι προηγούμενοι;». Και διευκρίνισε: «Μα, αν έλεγα κάτι τέτοιο, θα ήμουν καταγέλαστος», τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή «δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η επανάληψη μιας διαδικασίας που έχει κρατήσει στη χώρα μας πολλά περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι θα έπρεπε». Απαντώντας δε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε για άλλη μια φορά ότι «φτιάχνουμε ένα ενιαίο, δημοσίου χαρακτήρα, καθολικής προσβάσεως δημόσιο σύστημα», το οποίο, όπως ανέφερε, «στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα ξαφνικά δεν τους αρέσει».

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν εισάγεται τίποτα το εθνικό»

Πάντως εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Ζαχαρίας επέμεινε ότι «το σχέδιο νόμου δεν εισάγει τίποτα το εθνικό -και δεν είναι εθνικό το εισαγόμενο πρωτοβάθμιο δίκτυο υγείας- αντίθετα, εγκαθιδρύει ένα σύστημα παροχών που υπακούει μόνο σε άτεγκτους, νεοφιλελεύθερους κανόνες της αγοράς, εισάγοντας δηλαδή διαδικασίες ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού, αντιμετωπίζοντας σαν οικονομικό μέγεθος τις ανάγκες των ανθρώπων». Όπως είπε σε δραματικούς τόνους «είναι ένα σύστημα που τεμαχίζει την κοινωνία, τερματίζει κάθε προσδοκία να υπάρξει υγεία για όλους», τονίζοντας: «Ναι, στη χώρα μας χρειαζόμαστε ενιαίο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα παρέχεται δωρεάν σε όλους και δεν υπερασπιζόμαστε εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ το παλιό, κατακερματισμένο και απαξιωμένο σύστημα, όμως τις μέρες της ανθρωπιστικής καταστροφής καμιά δομή υγείας, κανένας γιατρός και νοσηλευτής, κανένας εργαζόμενος στο σύστημα δεν περισσεύει».

Από τον Δοξιάδη έως σήμερα

Επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου θυμήθηκε τον αείμνηστο Κώστα Κάππο εισηγητή του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΚΚΕ το 1983 που στήριξε την μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ. «Βεβαίως, τότε, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως όταν έρθει θα καταργήσει το νόμο», είπε, ενώ κατηγόρησε «την σημερινή ψευδεπίγραφη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκπροσωπεί όλους αυτούς που διαχρονικά ήρθαν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, απέναντι στον Δοξιάδη, απέναντι στον Αυγερινό και σε όλους τους υπόλοιπους υπουργούς το ’77, το ’83, το 2004 απέναντι στον Κώστα Στεφανή». Μάλιστα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «λέει αυτά που έλεγε η Νέα Δημοκρατία το ’77».

Πάντως, την αντίθεσή της με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ, δηλώνοντας ότι είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη διότι ακριβώς είναι υπέρ της μεταρρύθμισης και της ανασυγκρότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας. Για αυτό τον λόγο και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο διατυπώνοντας έτσι «την αντίθεσή της με τη στασιμότητα και διατήρηση της σημερινής κατάστασης». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου