ΕΟΦ: Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού

Τα αντιβιοτικά είναι φαρμακευτικές ουσίες για την καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων.
Η σημασία τους για τη δημόσια υγεία είναι τεράστια, αν σκεφτούμε ότι μέχρι την ανακάλυψή τους, πολλές μικροβιακές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες.
 
Τα αντιβιοτικά έχουν δράση στα μικρόβια και όχι στους ιούς. Γι' αυτόν το λόγο, οι ήπιες λοιμώξεις που συνήθως προκαλούνται από ιούς δεν χρειάζονται χορήγηση αντιβιοτικών (π.χ. κρυολόγημα).
 
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) τονίζουν ότι τα αντιβιοτικά πρέπει πάντοτε να χορηγούνται με την καθοδήγηση του γιατρού.

Ο γιατρός θα επιλέξει το συγκεκριμένο αντιβιοτικό που είναι ενδεδειγμένο για κάθε περίπτωση, θα καθορίσει τον τρόπο που πρέπει να λαμβάνεται, τη δοσολογία και θα υποδείξει το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η θεραπεία.

Αντοχή 

Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών έχει επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς, όσο και στην κοινωνία και οδηγεί σε αντοχή των μικροβίων.
Δηλαδή, τα μικρόβια γίνονται πιο ισχυρά, με αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά να μην είναι πια δραστικά.
Έτσι, πολλές από τις λοιμώξεις που μέχρι σήμερα θεραπεύονταν χάρη στα αντιβιοτικά, δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν.
 
Η ορθή χρήση φαρμάκων προστατεύει την υγεία μας, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Γι' αυτό, ας μην ακολουθούμε συστάσεις φίλων, συγγενών, συναδέλφων κ.ά. όταν αναζητούμε ένα φάρμακο - πόσο μάλλον εάν αυτό είναι αντιβιοτικό.
 
Δείτε εδώ το σχετικό σποτάκι της εκστρατείας με τίτλο 'Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή γιατρού' και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου