Ζητούνται 200 εκατ. από το πλεόνασμα για την υγεία

Γράφει ο Αιμίλιος Νεγκής
Δεν βγαίνουν οι αριθμοί με τη φαρμακευτική δαπάνη. Παρά την απεργία των γιατρών, ο Γενάρης έκλεισε με υπέρβαση 50 εκατ. ευρώ και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει να δοθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του 2013 για να αυξηθεί το ετήσιο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης!


Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του ίδιου του Πρωθυπουργού, χωρίς όμως να διαφαίνεται ποια θα είναι η στάση του, ενώ και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ ή κατά του αιτήματος. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται επιφυλακτικές καθώς τα χρήματα αυτά ουσιαστικά θα καταλήξουν στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες...

Η ουσία παραμένει: Είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δις ευρώ, που έχει τεθει από το Μνημόνιο για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Ο στόχος μεταφράζεται σε μέση μηνιαία δαπάνη ύψους 165 εκατ. ευρώ. Όμως, τον Ιανουάριο είχαμε δαπάνη γύρω στα 215 εκατ. ευρώ...

Γι' αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε κακήν κακώς στην εφαρμογή του πλαφόν ανά γιατρό. Όμως, η προχειρότητα με την οποία εφαρμόστηκε το πλαφόν και το γεγονός ότι δεν έγινε σωστή προετοιμασία με ενημέρωση γιατρών και ασθενών, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, που ουσιαστικά, οδηγούν στην ακύρωση του μέτρου.
Την ίδια ώρα, "άσφαιρα" έχουν αποδειχθεί και τα υπόλοιπα μέτρα ελέγχου των δαπανών, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης ακόμη να εφαρμοστούν - πόσο μάλλον να αποδώσουν.

Εδώ βέβαια τίθεται το μείζον ερώτημα: Μα καλά τι γίνεται με τις αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων που περιελάμβανε η τροπολογία για την οποία συγκρούστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης με το ΣΥΡΙΖΑ; Ο υπουργός Υγείας έλεγε τότε ότι οι ρυθμίσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ!

Όλα αυτά ήταν στα λόγια. Οι πράξεις του ήταν διαφορετικές: Εξέδωσε τρεις διαφορετικές αποφάσεις, η πρώτη στις 9-12-2013, η οποία αναθεωρήθηκε στις 16-1-2014 και μετά ξανά στις 21-1-2014! Με αυτές τις αποφάσεις, οδηγηθήκαμε στην γενική ανατιμολόγηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Όμως, με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΟΦ, από το νέο δελτίο τιμών αναμένεται μεσοσταθμική μείωση μόλις 5,5%. Δηλαδή, από την εφαρμογή της ανατιμολόγησης είναι ζήτημα αν θα έχουμε μείωση της δαπάνης κατά 10 εκατ. ευρώ το μήνα, ήτοι 100 το χρόνο (αφού οι τιμές θα ισχύσουν από το Μάρτιο...).

Ακόμη, δεν έχουμε υπολογίσει το πρόσθετο κόστος από ορισμένα καινούρια φάρμακα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα ενταχθούν στη θετική λίστα φαρμάκων. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν ενταχθούν το Φεβρουάριο, τότε θα προκαλέσουν πρόσθετο κόστος τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ!

Εντός των επόμενων ημερών, θα έχει ξεκαθαρίσει αν τελικώς θα δοθούν τα 200 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα. Ακόμη και έτσι όμως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει πιο αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, Οι αριθμοί δεν βγαίνουν και πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε οριζόντια μέτρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου