Πως ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να εξοικονομήσει και (δεν το κάνει) 1-2 εκατομ.ευρώ ετησίως

Μπορεί να αργήσαμε, αλλά πλέον την "κάναμε" και μάλιστα μπορούμε να είμαστε και περήφανοι για αυτή. Ο λόγος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ξεκίνησε να εφαρμόζεται μετά πολλών κόπων και βασάνων για να φτάσαμε από το 20% στο πρώτο εξάμηνο του 2012 να έχουμε κατακτήσει πια σταθερά το 98% . Και είναι πραγματικά κατάκτηση, όταν άλλες χώρες παλεύουν δεκαετίες και ακόμη δεν έχουν φτάσει τα δικά μας ποσοστά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σουηδία που έφτιαξε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και 23 χρόνια μετά κατάφερε να φτάσει πανηγυρίζοντας στο 80%. Εμείς τα καταφέραμε σε δύο χρόνια να φτάσουμε στο 98%, αλλά δυστυχώς δεν την αξιοποιούμε όπως θα έπρεπε.. 

Γιατί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο με μεγάλες δυνατότητες και εμείς αρκούμαστε να την εκμεταλευόμαστε μόνο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Βεβαίως και αυτό είναι σημαντικό αλλά ο εξορθολογισμός των δαπανών και η σωστή ανάκατανομή πόρων, δε στηρίζεται μόνο στον έλεγχο του φαρμάκων

Κατά τη διάρκεια του 9ου συνεδρίου ΕΕΦΑΜ στο τραπέζι «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Το τοπίο φωτίζεται» με συντονιστές τους Ολύμπιο Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής, Novo Nordisk και Πασχάλη Αποστολίδη,Διευθύνων Σύμβουλος ΑbbVie και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΦΕΕ, αναδείχθηκε η ανάγκη της στοχευμένης συνεργασίας Πολιτείας και φαρμακευτικής βιομηχανίας για την μεγιστοποίηση του οφέλους για την κοινωνία. Με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να πάψει να λαμβάνει οριζόντια μέτρα περιστολής των δαπανών αλλά να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα εξορθολογισμού και των υπόλοιπων τομέων του Συστήματος Υγείας για την καλύτερη ανταπόδοση σε ολόκληρο το εύρος του.

Ο κος Αποστολίδης μάλιστα τονίζοντας τη σημασία του «e» στην οργάνωση των υπηρεσιών μίας χώρας με όφελος τόσο για τον πολίτη όσο και για το ίδιο το κράτος αποκάλυψε ότι διεξάγεται μία κρίσιμη συζήτηση μεταξύ του προεδρείου του ΣΦΕΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για αξιοποίηση των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ από τη φαρμακοβιομηχανία έναντι ενός τιμήματος που μπορεί να φτάνει και τα δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ήδη το θέμα έχει φτάσει στο συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως αφού για μια τέτοια συνεργασία μεταξύ ΗΔΙΚΑ και των εταιρειών βασική προυπόθεση είναι η εξασφάλιση του προωπικού απορρήτου και η προστασία των ευαίσθητών προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων. Αν και το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει αρκετούς σκοπέλους που πρέπει να ξεπερασθούν, παρόλα αυτά είναι μία σχέση win win.

Το ότι π.χ. σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ διαπιστώνεται επιπολασμός άσθματος σε νησιωτικές περιοχές ή ότι υπάρχουν «τόσοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή για μια ένδειξη που δεν είναι συχνή» είναι στοιχεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η βιομηχανία κάνοντας καλύτερο καταμερισμό εξόδων και αναπροσαρμόζοντας τις πρακτικές προώθησης των σκευασμάτων.

Από την άλλη και ο ΕΟΠΥΥ, μπορεί να επωφεληθεί με την εισροή χρημάτων από τις εταιρείες στα ταμεία του σε μία εποχή που και το ένα ευρώ μετράει.

1 σχόλιο:

  1. ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΦΤΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή