Πέρασε από την Eπιτροπή το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (ΠΕΔΥ & ΕΟΠΥΥ)

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέρασε το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), τον «σκόπελο» της πρώτης ανάγνωσης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υφυπουργός Υγείας διευκρίνισε επίσης πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία (στερούμενοι το δικαίωμα συμμετοχής στο ΠΕΔΥ), θα έχουν την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με το Δίκτυο. «Αναγνωρίζουμε την εμπειρία και την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν εργαστεί στο ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να μην βάλουμε καθαρούς κανόνες από την αρχή. Θα τους δώσουμε όμως τη δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ μέσω ενός ειδικού καθεστώτος» ανέφερε ο κ. Μπέζας.

Η ρυθμιστική ευχέρεια που παρέχεται στον υπουργό Υγείας από το νομοσχέδιο, υπήρξε πάντως ένα από τα σημεία της έντονης κριτικής της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο -29 υπουργικές αποφάσεις μέτρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής «ακόμα και για τον αριθμό των γιατρών, τις ειδικότητες, το αν θα εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας...»

«Πράγματι, το νομοσχέδιο αφήνει πολλά στον υπουργό. Αλλά τι πρόβλημα έχετε; Εσείς δεν λέτε πως θα είστε σύντομα κυβέρνηση;» απάντησε με το γνωστό του ύφος ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Αλλη κριτική που ασκήθηκε είναι ότι όσοι γιατροί προτιμούν την αποχώρηση από το ΠΕΔΥ, δεν αντικαθίστανται από νέους γιατρούς. «Στο άρθρο 25 προβλέπεται ρητά πως κάθε οργανική θέση που μένει κενή, καταργείται αυτοδικαίως» παρατήρησε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ο υπουργός Υγείας έχει το δικαίωμα να επανασυστήνει οργανικές θέσεις" απάντησε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Θα επανασυστήσουμε σε ακέραιο βαθμό τις θέσεις αυτές, αλλά εκεί που έχουμε τις ανάγκες μας -και γι' αυτό το λόγο δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτόματα» είπε.

Στις βολές της αντιπολίτευσης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα, όλου του προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ για ένα μήνα, ο κ. Μπέζας σημείωσε πως «αυτή είναι η πιο γρήγορη διαδικασία. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλες περιοχές - και στην πρώτη αυτή φάση, δεν κλείνει καμία μονάδα υγείας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου