του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ (enet.gr)
Αποδίδουν καρπούς η εντατικοποίηση των ελέγχων και οι κατασχέσεις για οφειλές προς το ΙΚΑ, καθώς το Ιδρυμα εμφανίζει αύξηση εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 48,59%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος, τα έσοδα για τον Δεκέμβριο ανήλθαν στα 114.944.666,18 ευρώ από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, αυξημένες σε ποσοστό 48,59% έναντι των αντίστοιχων εσόδων του Δεκεμβρίου του 2012.
Σε ετήσια βάση, το 2013, τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν στα 988.659.850,31 ευρώ, αυξημένα σε ποσοστό 30% έναντι των ετών 2010 και 2011 και σε ποσοστό 5% έναντι των αντίστοιχων εσόδων το 2012.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα ενδελεχείς ελέγχους σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που έχουν γίνει καταγγελίες.
Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, πάντως, θα γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νέο νόμο για την «παραβατικότητα στην κοινωνική ασφάλιση» που ψηφίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ένα πλέγμα κυρώσεων στην ειδική περίπτωση αδήλωτης εργασίας, στην οποία ο απασχολούμενος λαμβάνει ταυτόχρονα επίδομα ανεργίας.
Κατ' αρχάς η διάταξη θεσπίζει υποχρέωση του ΣΕΠΕ να ενημερώνει άμεσα τον ΟΑΕΔ για περιπτώσεις που αφορούν την απασχόληση, με οποιαδήποτε μορφή, εργαζομένου που δεν έχει δηλωθεί νομίμως από τον εργοδότη στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου -μέσω διασταυρώσεων- να διαπιστωθεί εάν ο παραπάνω εργαζόμενος λαμβάνει επίδομα ανεργίας, λόγω καταγγελίας ή λήξης σύμβασης εργασίας στον ίδιο ή άλλο εργοδότη. Επιπλέον, η διάταξη ορίζει ότι, πέραν των προβλεπομένων, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο που απασχολεί. Το πρόστιμο αυξάνεται στα 5.000 ευρώ, εάν ο παράνομα απασχολούμενος λαμβάνει επίδομα ανεργίας, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη, καθώς η περίπτωση αυτή υποκρύπτει εικονικότητα της παραπάνω καταγγελίας σύμβασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου