ΙΣΑ: Με αέρα κοπανιστό, με γονατογραφήματα και αδικίες δεν χτίζεται η ΠΦΥ

Με ιατρομάχο τρόπο ασκείται πλέον η πολιτική υγείας οδηγώντας γιατρούς και ασθενείς σε ένα αδιέξοδο αστάθειας και ταλαιπωρίας, μέσα σε έναν ΕΟΠΥΥ που κλείνει τις πρωτοβάθμιες Μονάδες του, που έχει τους γιατρούς τους μήνες έως χρόνια απλήρωτους, που οδηγεί, μέρα με την ημέρα, τους ασφαλισμένους σε ένα σύστημα χωρίς προσβασιμότητα και χωρίς εμπιστοσύνη στο θεράποντα γιατρό.

Ούτε η Δικαιοσύνη δε δικαίωσε τον ΕΟΠΥΥ στην όλη διαπόμπευση των γιατρών του με την «τιμωρία της τετράμηνης διακοπής» της συνεργασίας των 59 συμβεβλημένων γιατρών λόγω «υπερ-παραπεμπτικογραφίας». Η εν λόγω απόφαση του ΕΟΠΥΥ ακυρώθηκε για λόγους νομιμότητας μεΑπόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο, τη θέση που επανειλημμένα τόνισε ο ΙΣΑ, να διενεργούνται εν τω βάθει έλεγχοι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, βάσει στατιστικής ανάλυσης των τεκμηριωμένων επιστημονικών ιατρικών δεδομένων και των πραγματικών αναγκών, αναλογούντος του πληθυσμού των ασθενών. Δε θα δεχτούμε άλλη αβάσιμη και αδικαιολόγητη διαπόμπευση του ιατρικού σώματος, αν δεν έχει προηγουμένως αποδειχθεί πλήρως συγκεκριμένη παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων των γιατρών μας.

Και ενώ με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, γίνεται «προσπάθεια μεταρρύθμισης», για τα δεδουλευμένα των γιατρών, ούτε λόγος!!!
Αισίως, διανύουμε τον 7ο μήνα καθυστέρησης του ΕΟΠΥΥ στην αποπληρωμή επισκέψεων, πράξεων και εξετάσεων προς τους γιατρούς του, που έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Για ακόμη μία φορά, οι εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας περι πληρωμής των οφειλών μέχρι 31.12.2013, κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος, αφού ακόμη και σήμερα, οι γιατροί είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο 2013, ενώ όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα των προηγούμενων ετών, από τα ληξιπρόθεσμα του 2011, έχουν πληρωθεί λίγοι μήνες και οι υπόλοιποι «ξεχάστηκαν».

Ας σημειωθεί δε, ότι και η αποπληρωμή των χρεωστούμενων για το 2012 και το Α εξάμηνο του 2013, έγινε με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο – και όχι με εκκαθάριση – πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ ακόμη οφείλει στους γιατρούς του το 10% των εν λόγω δαπανών, ενώ ταυτόχρονα καλεί πλέον εκβιαστικά τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς γιατρούς του να πληρώσουν και τις ελεγκτικές Εταιρείες από την τσέπη τους.

Σε όλη αυτή την πορεία, άγνωστο παραμένει στο γιατρό της γειτονιάς που περιμένει να πληρωθεί α) αν θα τα πληρωθεί όλα ή μέρος αυτών και β) πότε θα τα πληρωθεί και πόσο διαρκεί η πορεία καταβολής των χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ προς την Τράπεζα και από την Τράπεζα προς το γιατρό;;;

Η αντοχή των γιατρών της Αθήνας σήμανε την «Ωρα ΜΗΔΕΝ». Περιθώρια καθυστερήσεων και πειραματισμών στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας δεν υφίστανται πλέον.

Αναμένουμε από τον Υπουργό Υγείας, ως έχει υποχρέωση και καθήκον, να πάρει θέση και να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα και τη στρατηγική του Υπουργείου Υγείας στις υπό χάραξη πολιτικές Υγείας και στην αποληρωμή των δεδουλευμένων των παρόχων υγείας.

Ως ΙΣΑ προσβλέπουμε στον εξορθολογισμό του χώρου της Υγείας, όχι αποκλειστικά με καθαρά λογιστικά κριτήρια, αλλά πάνω σε κοινωνικά και επιστημονικά δεδομένα, που αποκλείουν ανθρωποκτονικές πολιτικές και προς αυτή τη κατεύθυνση θα είμαστε παρόντες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου