Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων: Σχετικά με το όριο συνταγογράφησης και τα εμβόλια


ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η.ΔΙ.ΚΑ.
ΘΕΜΑ: Σχετικά με το όριο συνταγογράφησης και τα εμβόλια

Θεσσαλονίκη, 20/01/2014
Αρ. Πρωτ. 25

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Αμέσως μετά την εφαρμογή του ορίου μηνιαίας δαπάνης ανά ιατρό, προέκυψαν σημαντικά θέματα που αφορούν την προάσπιση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας και αναφερόμαστε φυσικά στην εισαγωγή των εμβολίων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ως ιατρική ειδικότητα που φέρει την ουσιαστική ευθύνη της υγείας των παιδιών και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του παιδιού από το πρώτο λεπτό εξόδου από την μήτρα ως την ενηλικίωσή του, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα παιδιά 0-16 ετών ανέρχονται σε 1.849.000.

2. Το συνολικό εμβολιαστικό κόστος ανά παιδί από την γέννηση ως το 16ο έτος ανέρχεται σε 870 ευρώ, ενώ η ετήσια δαπάνη εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού είναι 86.570.000 ευρώ, ποσό που αφορά στο 2,59% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

3. Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι περιορισμοί που ίσχυαν ως το 2011 στην ευρεία συνταγογράφηση των εμβολίων αποτελούσαν ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα στην τήρηση του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος και στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για λοιμώδη νοσήματα απειλητικά για τη ζωή (πχ μηνιγγίτιδα).
4. Λοιμώδη νοσήματα με μόνιμες αναπηρίες (πχ πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα) και επακόλουθη αύξηση ατόμων ΑΜΕΑ, εξαφανίστηκαν από τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδος χάρη στην εισαγωγή πολλών εμβολίων στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών, ιδιαίτερα μετά το 2001.

5. Μόνο η εφαρμογή εκτεταμένου εμβολιασμού με το 13-δύναμο πνευμονοκοκκικό εμβόλιο (2009) επέφερε εξοικονόμηση τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τη μείωση νοσηλείας.

6. Η συνταγογράφηση του εμβολίου synagis, εμβολίου που γίνεται στα πρόωρα και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην μείωση θανάτων και μόνιμων αναπηριών, με κόστος 750 ευρώ ανά δόση (5 δόσεις) έχει προστεθεί στην Η/Σ του παιδιάτρου και εκτελείται στα ιδιωτικά φαρμακεία.

7. Η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί για τον παιδίατρο το 80% της Η/Σ.

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Αντιλαμβάνεσθε ότι σύμφωνα με την εφαρμογή του ορίου μηνιαίας δαπάνης ανά ιατρό, ο παιδίατρος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει σε περισσότερα από 2 παιδιά ημερησίως, γεγονός που θεωρούμε καταστροφικό, με τραγικές συνέπειες στην δημόσια υγεία και επαναφορά του υγειονομικού χάρτη της χώρας μας σε παρελθούσες δεκαετίες τριτοκοσμικής χώρας με έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, μόνιμες αναπηρίες και θανάτους.

Θεωρώντας δεδομένο ότι η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού αποτελεί για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και το Υπουργείο Υγείας πρώτιστη και αδιαπραγμάτευτη αρχή, αναμένουμε την απόφαση αφαίρεσης του κόστους των εμβολίων από το όριο μηνιαίας δαπάνης και προτείνουμε παράλληλη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών ως προς την ειδικότητα των ιατρών που συνταγογραφούν εμβόλια, γεγονός που θεωρούμε ότι θα επιφέρει την μέγιστη οικονομία κλίμακας στο σύστημα και θα διασφαλίσει το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε παιδιού στην υγεία και την ασφάλεια.

Μετά τιμής

ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ            ΚΑΛΟΥΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Σχόλια

 1. Μαγγες αργησατε τα εμβολια αφαιρεθηκαν ηδη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΗΜΕΡΕΣ?ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  1]ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ
  2]ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ
  3]ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ
  4]ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΔΙΧΟΝΟΙΕΣ
  5]ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  6]ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ
  7]ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΟΙ
  8]ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΑ
  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  9]ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ
  ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΕΙ
  10]ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΙΠΛΕΚΤΗ ΥΠΑΚΟΥΗ
  ΚΤΛΠ-ΚΤΛΠ
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ..ΑΝΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πες τα χρυσόστομε.Εγώ πάντως στέλνω όσους περνούν ΚΕΠΑ και βγάζει το σύστημα ότι δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα όλους στον ΕΟΠΥΥ για εξηγήσεις.Κάθε τρίτη μέρα παίρνει κάποιο παιδαρέλι χαρτογιακάς και μου λέει το ποίημα ο Κ Κοντός έχει εκδόσει εγκύκλιο,να τσεκάρετε το βιβλιάριο και να αποφασίζετε.1,5 χρόνο μετά ΚΕΠΑ ο ασφαλισμένος φαίνεται ακόμα στο σύστημα ανασφάλιστος.Τελικά διευκρινήσαμε αν τα φάρμακα που παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι στο πλαφόν μέσα;Ευχαριστώ τον όποιο συνάδερφο δώσει απάντηση

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου