Προβληματισμοί για τον τρόπο ένταξης των ιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ & στο ΕΣΥ

Με χειρουργικές και καλά μελετημένες κινήσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της μεταρρύθμισης σκοπεύει ο 'Αδωνις Γεωργιάδης να βγάλει από τη μέση τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που του περισσεύουν. Πως θα τους ..αφανίσει με συνοπτικές διαδικασίες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το σχέδιο... εξολόθρευσης των γιατρών δια χειρός Άδωνι φαίνεται ότι ήταν καλά μελετημένο εδώ και καιρό. Μπορεί μετά τις αντιδράσεις του κλάδου το νομοσχέδιο να μην περάσει ως έχει, όμως οι κινήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να εξαφανισθούν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ από το χάρτη του ΕΣΥ, ήταν σχεδόν χειρουργικές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι γιατροί δηλώνουν πως το νομοσχέδιο έχει έναν και μόνο σκοπό: την άμεση απομάκρυνση τους.

Συγκεκριμένα 2-3 σημεία κλειδιά είναι αυτά που δημιουργούν το μεγάλο πρόσκομμα ώστε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

1. Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω αίτησης για να ενταχθούν στο ΕΣΥ από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει εντός 7 ημερών να έχουν καθαρίσει την υπόθεση “ιδιωτικό ιατρείο”.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να κλείσουν λογιστικά το ιατρείο τους, να πάνε στη εφορία, να αποζημιώσουν τυχόν εργαζόμενους αλλά μεταξύ άλλων και να κλείσουν τα δάνειά τους σε περίπτωση που έχουν πάρει για εξοπλισμό. Πρακτικά η διαδικασία αυτή είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα. Πράγμα που γνωρίζει καλά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

2. Στην περίπτωση που προσληφθούν στο ΕΣΥ θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της αξιολόγησης μετά από 8 μήνες. Εξάλλου δημιουργούνται ειδικά συμβούλια κρίσης που θα αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και τον πρόεδρο της αρμόδιας ΔΥΠΕ. Βέβαια η κρίση θα περιλαμβάνει και κριτήρια όπως χειρουργικές πράξεις, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια κ.α.

Πράγμα όμως που λίγοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν στην πράξη να διαθέτουν. Άλλωστε το χειρουργικό τους έργο τουλάχιστον ήταν περιορισμένο στα πολυϊατρεία

3. Εκτός των άλλων τα συμβούλια κρίσης θα αποτελούνται από νοσοκομειακούς γιατρούς που δύσκολα θα ήθελαν να εξομοιωθούν με τους συναδέλφου τους του πρώην ΙΚΑ, καθώς η κόντρα των δύο πλευρών είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Συνεπώς θα είναι πιο αυστηροί από τον καθένα.

Πάντως στην περίπτωση που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν περάσουν την αξιολόγηση θα παραμείνουν στον κλάδο ΠΕ γιατρών –οδοντιάτρων με τον παλαιό τους μισθό. Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί λαμβάνουν σήμερα μεγαλύτερο μισθό (Ειδικό μισθολόγιο) από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) επειδή δεν έχουν δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο. 

Σε περίπτωση που οι γιατροί δεν αποδεχτούν να κλείσουν το ιατρείο τους για να ενταχτούν στο δημόσιο σύστημα απολύονται αυτοδικαίως. Αξιοσημείωτο είναι πως δε διευκρινίζεται εάν ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα τους δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με το ΠΕΔΥ.

1 σχόλιο:

  1. "θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της αξιολόγησης μετά από 8 μήνες"

    αυτό δεν είναι να το πούμε παρακάτω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή