ΟΛΟ το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)

Βασικές αλλαγές συντελούνται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να σταλεί τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εν συνεχεία στη Βουλή προς ψήφιση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφαιρώντας ουσιαστικά τον ρόλο παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. 

Ο νέος φορέας με την ονομασία ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) θα θέσει
κάτω από την «ομπρέλα» του ό,τι έχει σχέση με τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη: τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Τα τελευταία «φεύγουν» από το άρμα των δημοσίων νοσοκομείων και υπάγονται μαζί με τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στις Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΔΥΠΕ). Επίσης, τα Κέντρα Υγείας δύνανται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η σχετική απόφαση όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. 

Επίσης, θεσπίζεται ο οικογενειακός γιατρός. Θα έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα, αφού μαζί με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πολυϊατρείων θα λειτουργούν σαν φίλτρο των προσερχόμενων περιστατικών ώστε να μη συνωστίζονται άπαντες στα νοσοκομεία. Στα τρία αυτά σημεία θα αξιολογούνται τα περιστατικά που χρήζουν ανάγκη περίθαλψης σε νοσοκομείο. Ως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να εργαστούν όσοι έχουν είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι. 

Να σημειωθεί ότι κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το έτος. 

Έναν μήνα σε διαθεσιμότητα 

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Εν ολίγοις, εξισώνονται ως προς αυτό με τους συναδέλφους τους του ΕΣΥ. 

Έως ότου όμως, μεταφερθούν στις νέες θέσεις, τόσο οι γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα. Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους. Ευνοϊκότερη μεταχείριση, δηλαδή θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 15 μέρες, θα έχουν συνάδελφοί τους που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες (πολύτεκνοι, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρία 67% και άνω, όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όσοι έχουν σύζυγο ο οποίος επίσης τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας κτλ.). Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ. 

Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης των εργαζομένων οι γιατροί αξιολογούνται και κατατάσσονται αυτοδικαίως σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ. 

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συμβάσεις γιατρών και οδοντιάτρων που δεν είναι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και υπογράφηκαν οποτεδήποτε στο παρελθόν παύουν να ισχύουν. 

Σημειώνεται, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κινητικότητας του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ προς τις ΔΥΠΕ, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα παρέχονται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Σχόλια

  1. Πρέπει να διευκρινιστεί πάραυτα, αν για την παραπομπή στο νοσοκομείο ενός ΕΚΤΑΚΤΟΥ ή ΧΡΟΝΙΟΥ περιστατικού θα είναι απαραίτητη η παραπομπή από γιατρό του δημόσιου ΠΕΔΥ MONON ή θα δύναται και ο γιατρός του ιδιωτικού τομέα, που έχει την ευθύνη του ασθενούς, να παραπέμψει άμεσα στο νοσοκομείο, συμπληρώνοντας για παράδειγμα ένα ειδικό έντυπο που θα κοινοποιείται ηλεκτρονικά και με διαφάνεια, όπου πρέπει; Ξέρω ότι η εύκολη απάντηση είναι ότι αυτά θα διευκρινιστούν με εγκυκλίους στο άμεσο μέλλον, αλλά το τοπίο πρέπει από τώρα να δείξει την καθαρότητά του και την εκτίμησή του στο ΛΕΙΤΟΎΡΓΗΜΑ του ελευθεροεπαγγελματία ιδιώτη γιατρού, που όχι μόνον δεν επιβαρύνει το κράτος, επειδή πληρώνεται από τον ασθενή, αλλά είναι και πανταχού ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ στο τελευταίο νομοσχέδιο! Κωνσταντίνος Καρύδης,Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,Αθήνα,kkarydis@otenet.gr/2102230762/6932427917.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΑ!!! ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΚΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟ,ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ....ΚΡΑΤΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου