ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε και πότε ΟΧΙ στον ΕΟΠΥΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ (ΕΝ.Ι – Ε.Ο.Π.Υ.Υ)
Κηφισίας 18, 11526, Αθήνα. Τηλ. – Fax: 2107785805, 6944542664

Αθήνα 09/01/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε και πότε ΟΧΙ στον ΕΟΠΥΥ

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η ενημέρωση των ασφαλισμένων αλλά και πολλών ΜΜΕ είναι ελλιπής σε θέματα οικονομικών υποχρεώσεων ασφαλισμένων όταν κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα της δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σε ασφαλισμένους και κοινή γνώμη, χωρίς "αγαθές" προθέσεις αρκετές φορές! 

Σε κάθε περίπτωση η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει και καταδικάζει κάθε έκνομη συμπεριφορά και ζητά για όσους υπάρχουν στοιχειοθετημένες αποδείξεις να αποσταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Προς αποφυγή πιθανής παραπληροφόρησης των πολιτών, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), ως βασικός στυλοβάτης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενημερώνει τους χιλιάδες ασφαλισμένους που επισκέπτονται καθημερινά τα ιατρεία ότι η ιατρική επίσκεψη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ απαιτεί καμία πληρωμή εκτός αν:

1. Υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15%.

2. Η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 200 επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος.

3. Ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που ΔΕΝ έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.

4.Ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

Οφείλουμε να πληροφορήσουμε επίσης:

1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που ΝΟΜΙΜΩΣ επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι ΝΟΜΙΜΩΣ ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά ΜΟΝΟ από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβεβλημένων ιατρών εξυπηρετούν το σύνολο των ασφαλισμένων, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο του Νόμου. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που έχει εκλείψει η αφόρητη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων παλαιότερων εποχών που οι πολίτες ΔΕΝ επιθυμούν να θυμούνται.

Για το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου     Χρ. Παπασιδέρης

Σχόλια

  1. ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ 400 ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ..ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΕΣΤΡΟΙ ΣΤΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...ΟΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΤΟΝ ΤΡΩΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ....ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΛΥΚΟΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ,,,ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ...ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΑΛΛΑΓΕΣ....ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΜΕ....ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παντως σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του κυρίου συναδέλφου "Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ οι οφθαλμολογικές εξετάσεις έχουν συμμετοχή του ασφαλισμένου με μέσο κόστος 10 ευρώ" σας βάζω και το link http://doctor.vrisko.gr/profile/kostoylas-xaralampos-11224384. Συνεπώς σε κάθε ασφαλισμένο κανει εξετάσεις με μεσο κόστος 67 ευρώ για να πάρει το δεκάρικο του 15% σωστά; κοψτε το δούλεμα εοπυυτες και συμμαζευτείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου