2014: Τα 'χαράτσια' που φέρνει ο νέος χρόνος στο χώρο της Υγείας

'Φορτωμένο' με αλλαγές στο χώρο της Υγείας έρχεται το 2014.
Ο νέος χρόνος κάνει ποδαρικό με δύο νέα 'χαράτσια', από τα οποία το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα εισπράξει 114 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.
Με βάση τον εφαρμοστικό νόμο του 2012, από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή.
Για τους χρονίως πάσχοντες και τους ηλικιωμένους, το 1 ευρώ μπορεί να είναι έως και 3, καθώς κάθε συνταγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 'χωράει' τρία σκευάσματα.
Στην περίπτωση που τους χορηγηθούν έξι σκευάσματα, η επιβάρυνση να ανέλθει στα 2 ευρώ.
Εάν τα φάρμακα είναι εννέα, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 3 ευρώ ως κόστος έκδοσης της συνταγής συν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.
Το δεύτερο μέτρο που προβλέπεται στον ίδιο νόμο, είναι η καταβολή 'εισιτηρίου' 25 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται διατεθειμένη να επανεξετάσει το μέτρο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, άρα ισχύει κανονικά.

ΕΟΠΥΥ

Το 2014, φέρνει σημαντικές αλλαγές και στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν νέες επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους του.
Συγκεκριμένα, με την ένταξη των πολυϊατρείων του Οργανισμού στο ΕΣΥ, θα ισχύσουν - προφανώς - όσα ισχύουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε επίσκεψη στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταβάλλουν 'εισιτήριο' 5 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα στο ΕΣΥ για τακτικά περιστατικά.
Το θέμα θα ξεκαθαριστεί στις 15 Ιανουαρίου, όταν το υπουργείο Υγείας θα φέρει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για τον νέο τρόπο λειτουργίας της εξωνοσοκομεικής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας.
Στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης, αναμένονται επιπλέον επιβαρύνσεις, καθώς θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), το κόστος των οποίων θα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασφαλισμένοι.

Κινητικότητα

Αμέσως μετά τα Φώτα, δρομολογείται και νέος γύρος κινητικότητας και διαθεσιμοτήτων στην Υγεία.
Σε πρώτη φάση, μπαίνουν σε κινητικότητα περίπου 10.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Αμέσως μετά, θα δρομολογηθεί η κινητικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους σε νοσοκομεία της περιφέρειας, ορισμένα εκ των οποίων θα κλείσουν ή θα αλλάξουν χρήση.
ΠΗΓΗ: Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου